Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CHEF DANI GARCIA Što je danas ekskluzivnost? Restoran s 10 do 14 mjesta, chef koji sve kontrolira i savršeno kuhanje. Sve je u kvaliteti

dani-garcia-1

Veliki chef Dani Garcia, jedan od predvodnika španjolske progresivne kuhinje, nedavno je dobio dvije zvjezdice za svoj restoran Smoked Room samo šest mjeseci nakon što ga je otvorio u Madridu. Žanr restorana definiran je kao fire omakase, ima samo šest mjesta za pultom i dva stola. 

Dani Garcia jedan je od najpoznatijih španjolskih i svakako najpoznatiji andaluzijski chef. Poznat je postao 1998. kad je dobio prvu Michelinovu zvjezdicu u obiteljskom projektu Tragabuches. Dvije zvjezdice dobio je u Calimi 2005, a u studenom 2018. dobio je treću zvjezdicu u restoranu Dani Garcia u Marbelli. Praktički nekoliko dana nakon objave o trećoj zvjezdici, odlučio je zatvoriti restoran i uvesti posve novi koncept u restorane. Dani Garcia danas vodi grupu koja upravlja s 11 restorana.

Nedavno je u New Yorku otvorio Casa Dani. Zbog raskošnog prostora i profinjene prezentacije Casa Dani je u Americi proglašena fine dining restoranom, ali Garcia kaže da to nije točno. “Casa Dani ne bavi se visokom kuhinjom. To sto posto španjolski restoran u neuobičajeno elegantnom okruženju, elegantna Španjolska. Između ta dva pojma je jaz i želim ga premostiti,” kaže Garcia. 

Iduća dva restorana planira otvoriti u Parizu i Kataru, a nakon toga najavljuje novi u Miamiju. O svojim najvažnijim odlukama, novom konceptu postavljanja restorana i poslovnoj filozofiji razgovarao je s novinarima portala 7 Caníbales. Ovo su najzanimljiviji dijelovi intervjua.

O zatvaranju restorana s tri zvjezdice

Stalno slušam kako sam restoran zatvorio zbog prevelikog pritiska. Nije pritisak braniti tri zvjezdice, pritisak je zapošljavati 100 ljudi. Zatvorio sam jer sam htio zatvoriti i zato što sam smatrao da moram redefinirati koncept restorana, odvojiti ga od sebe. Nemojte me više očekivati u mojim restoranima. Centrala nam je sada u Marbelli, tamo svi zajedno razvijamo kreativne ideje, a chefovi u restoranima potpuno ih samostalno provode. Zato se Massi (chef Smoked Rooma Massimiliano Delle Vedove) otišao preuzeti dvije zvjezdice. Ne bi malo nikakvog smisla da sam otišao ja.

O današnjim odnosima s Michelinom

Kad sam odlučio izići iz Michelinovog vodiča, prije sam razgovarao nasamo s uredništvom. Sve sam odradio kako treba. Nisam javno istupao. Oni su prvi znali da ću zatvoriti. Druga je stvar što su mediji to nagovijestili i što su ljudi javno iznosili svoje ideje. Upravo suprotno. Naravno da im se moja odluka nije svidjela, ali razumjeli su me na osobnoj razini, to su mi i rekli. Sve je bilo puno srdačnije nego što se predstavljalo u javnosti. Možete kopati koliko hoćete, ali nećete naći da sam ikad išta komentirao o Michelinu. U svim tim pričama bilo je više buke i mašte nego istine. S Michelinom nikad nije bilo loše vibracije.

O dvije zvjezdice za restoran koji radi tek šest mjeseci

Mogao sam zamisliti da dobijem jednu, ali dvije…Koncept restorana je jako dobar, da. Inspektori su bili nekoliko puta u šest mjeseci. Nisam ništa očekivao, ali po posjetima sam počeo osjećati da im se sviđa. Smoked Room je tako mali da lako osjetite salu i što gosti misle o hrani. 

O visokoj kuhinji

Otkad sam zatvorio restoran u Marbelli ponavljam isto: ako se vratim visokoj kuhinji, to će biti u konceptu koji ne zahtijeva moju prisutnost u restoranu. To je prvo. Drugo, taj koncept restorana nikad neće imati moje ime na vratima. I treće, restoran će morati biti mali i bit će izvan Španjolske. Jedino što nisam ispunio je da novi koncept realiziram u potpunosti u inozemstvu. Ali moji uvjeti su jasni. Visoka kuhinja za mene je danas nešto posve drugo nego što je bila. Ne mora je svatko shvaćati kao ja, ali u našoj grupi dijelimo istu ideju.

Što je danas ekskluzivni restoran

Deset do 14 mjesta, ne više. To danas smatram ekskluzivnošću, jer u takvom restoranu sve možete kontrolirati. Naći 100 vrhunskih golemih rakova je nemoguće. Deset, to se već može. Savršenstvo se najbolje postiže u malim restoranima. To je naprosto tako. Kvaliteta a ne količina. 

O planovima

Cilj mi je stalno se usavršavati i razvijati. Kad su mi dali prvu zvjezdicu, borio sam se za drugu; s drugom za treću. Sada smo preskočili prvu, ali poruka je ista: poboljšavaj sve. Tri zvjezdice su velika stvar i radit ćemo na njima. To nije lako ali već smo jednom uspjeli. Znamo u kakvoj smo igri. Davat ćemo sve  od sebe, slijepo slijediti sezone i isporučivati perfektan proizvod.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.