Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Maggi Würze globalni je spomenik zastarjelim industrijskim začinima

maggi-wurze

Prije mnogo, mnogo godina kocke Maggi juha i Maggi začina za pečenje spadale su među rijetke brendirane zapadne gastro proizvode, koji su se mogli kupiti u supermarketima na području bivše Jugoslavije. Maggi je, naprosto, i u sedamdesetim godinama bio dovoljno globalna korporacija da se probije iza socijalističkih graničnih linija. A nama se Maggijeva kocka za pečenje doimala kao okus Zapada, baš kao i Coca Cola, pizza i hamburgeri.

Maggie Würze nastao je prije vrlo mnogo godina, ali je planetarnu popularnost stekao poslije Drugog svjetskog rata, pošto je Nestle kupio Maggi. Pedesete, šezdesete i sedamdesete godine prošlog stoljeća obilježene su procvatom a zatim i dominacijom industrijskih okusa: u ta su tri desetljeća kocke za juhu, dehidrirani začini poput Vegete, limenke gotove hrane i juhe iz vrećice imale gastronomsku vrijednost i u masovnoj percepciji i u profesionalnoj kuharsko-ugostiteljskoj zajednici.

To je sasvim logično, jer su industrijski okusi predstavljali inovaciju u razvoju prehrambene industrije. Zatim se krajem osamdesetih i početkom devedesetih zapadna gastronomija počela vraćati prirodnoj hrani. Danas niti jedan ozbiljan chef ne koristi industrijske začine; Nigela Lawson sa svojim Knorr kockicama predstavlja dinosaursku iznimku.

Maggi Würze, koji se u Hrvatskoj sada prodaje u malim bočicama a ne u kockama, pripada tom dinosaurskom vremenu. Maggi W¨ürze ima okus po umjetnom umamiju, zagorjelom šećeru i višku soli. Što je sve logično jer su MSG, šećer i sol glavni sastojci Maggi Wurzea.

Takva vrsta začina može funkcionirati u jeftinim kineskim restoranima, ali je potpuno suvišna u bilo kakvom drugom suvremenom restoranskom kuhanju. Maggi Würze još je nepotrebniji u kućnom kuhanju: želite li kuhati s umamijem, birajte između svugdje prisutnog umaka od soje, lako dostupnog kombua ili bilo kojeg korektnog parmezana.

A tu su još inćuni, bolje rajčice, riblji umaci i bezbroj drugih sastojaka s kojim možete posići solidni razinu umamija. Maggi Würze danas je potpuno nepotreban svakome tko zaista voli hranu. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.