Na jednoj od prvih Vinovita, A Vinovita je svojedobno bila najvažnija vinska smotra u Hrvatskoj, pobijedio je Sauvignon obitelji Belović iz Međimurja. Otprilike u isto vrijeme u zagrebačkim je restoranima i vinotekama bio osobito popularan Sauvignon obitelji Bobnjar s hrvatsko-slovenske granice.
Sauvignoni su se dakle još prije tridesetak godina nametnuli kao jedan od zaštitnih znakova međimurske vinske scene. Međimurski sauvignoni i danas spadaju u sam vrh hrvatske proizvodnje bijelih vina. Štamparov Sauvignon ove je godine osvojio srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama.
Sauvignon nije samo međimurski specijalitet. Dapače, ova se sorta raširila cijelom Bregovitom Hrvatskom. U Hrvatskom Zagorju Tomislav Bolfan već godinama proizvodi izvrsne hrskave Sauvignone s naglašeno zelenim aromatskim profilom. Bolfanovi Sauvignoni dobitnici su niza međunarodnih priznanja, uključujući šampionsku titulu na Svjetskom prvenstvu sauvignona u španjolskoj Ruedi.
Enolog Luka Košćak kraj Novog Marofa prozvodi jedan od najkompleksnijih hrvatskih sauvignona, dok su ekološki sauvignoni vinarije Kopjar vibrantni i elegantni.
Velimir Korak s Plešivice svojim je single vineyard sauvignonima dosegnuo iznimno visoke međunarodne standarde, dok obitelj Tomac proizvodi moćne macerirane sauvignone bogatog bouqueta i dugog intenzivnog okusa. S Plešivice bi nam uskoro trebali stići i prvi vrlo ambiciozni sauvignoni brenda Erdoro, čije grožđe dolazi iz Mladininih vinograda.
Nema, dakle, nikakve sumnje da je Bregovita Hrvatska uvjerljivo najuspješnija i najvažnija naša vinska regija kad je riječ o sauvignon blancu.
Razlozi za iznimnu uspješnost sauvignona u Bregovitoj Hrvatskoj dvostruke su naravi. Prvo, radi se o nekima od najsjevernijih hrvatskih vinograda, a sauvignon blanc zahtijeva svježu klimu. Drugi je razlog kulturološki: vinari sjeverozapadne Hrvatske oduvijek su blisko surađivali sa slovenskim vinarima.
A u slovenskoj Štajerskoj sauvignon jest jedna od najvažnijih sorti: sauvignoni pokojnog Jože Kupljena svojedobno su bili jedna od najpopularnijih vina u hrvatskim restoranima i hotelima.
Vinari Bregovite Hrvatske dijelom su se formirali u kulturi sauvignon blanca i svježih čistih vina s višim kiselinama. Bregovita Hrvatska počela je provoditi načelo clean and fresh stilizacije vina prije nego što je ono postalo globalna mantra. Nema nikakve sumnje da će Bregovita Hrvatska nastaviti proizvoditi sauvignone visokog internacionalnog ranga.
Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Udrugom vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.