“Trebalo mi je dosta vremena da shvatim i naučim japansku govedinu. Više od godinu dana. Prvo sam morao odustati od klasičnog pristupa steakovima, koji funckionira kod black angusa ali ne i kod crne japanske govedine. Vrhunska japanska govedina ne podnosi previsoku temepaturu. Pravi japanski steak ne smijete staviti na 400 stupnjeva, jer ćete ga uništiti. Njega treba peći na nižoj temperaturi, tek tolikoj da čujete da meso zacvrči, da izazovete Maillardovu reakciju. Zato sam ga pekao u tavici. Nadam se da ste zadovljni rezultatom,” rekao nam je danas Hiltonov chef Marinko Topalović.
Gospodin Topalović u četvrtak je novinarima prezentirao novi meni restorna OXBO Grill u zagrebačkom Hiltonu Doubletree u Vukovarskoj. Novi se Oxbov jelovnik sastoji od niza klasičnih internacionalnih jela kakva svaki hotel naprosto mora imati, i nešto zanimljivih lokalnih jela popit juhe od kamena ili skradinskih tortelina s teletinom, koji su zapravo posveta famoznom skradinskom rižotu.
Glavna je atrakcija, međutim, lista steakova. Lista Oxbovih steakova sadrži tri varijante s wagyuom i još šest drugih ozbiljnih komada govedine.
Ručak smo počeli sirovim A5 wagyuom posluženom na toplim jastučićima od beskvasnog tijesta, koji se doslovno topi u ustima. U nizu međujela najbolji su dojam ostavili skradinski tortelini, dok je glavno jelo bilo bezuvjetno senzacionalno.
Kockice vrhunskog wagyua bile su crvene, sočne, punomasne i prepune onog raskošnog okusa najbolje govedine na svijetu. Marinko Topalović toliko je dobro ispekao japanski steak da se zbog ovog jela vrijedi voziti od Dubovnika, Splita, Pule, Rijeke ili Ljubljane Zagreb; uistinu se ne sjećamo kad smo u Hrvatskoj probali bilo što slično.
Ako Topalović i Hiltonov tim uspiju zadržati standarde kvalitete mesa (dobavljač je Selecta) i pripreme mesa, Oxbo će postati obavezna lektira za sve ljubitelje vrhunske govedine. Govedina zaista ne može biti bitno bolja od ove koju smo danas probali. Radi se o ultimativnom kriteriju.
Uz predjela točili su nam vrlo dobar pošip Merga Victa, a uz govedinu izvanredni Tignanello: posve je neobično da se tako skupo vino servira na promotivnim ručkovima, no Oxbo je očito odlučio složiti najbolji mogući pairing uz uistinu briljantnu govedinu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.