Prije desetak godina hrvatska se industrija pjenušca tek počela razvijati. Danas je pak Plešivica prerasla u međunarodno relevantnu regiju pjenušavih vina, Istra proizvodi sve više dobrih pjenušaca, Međimurje je dobilo više Decanterovih medalja za pjenušce, dok se u Kutjevu proizvodi jedno od najkompleksnijih pjenušavih vina srednje Europe.
Stoga je logično da našom shopping listom pjenušaca za blagdane dominiraju hrvatska vina. Na listi, nažalost, nema Damjanićevog klasično proizvedenog pjenušca, koji je apsolutno impresivan, ali nije ušao u distribuciju. Među stranim pjenušcima izdvojili smo tek nekoliko zaista iznimnih cava i talijanskih vina.
Tomčeva Amfora najvažniji je pjenušac ikad napravljen u Hrvatskoj, zato jer se radi o prvom komercijalno proizvedenom pjenušcu u amfori u svijetu. Amfora iz 2010. prije pet je godina završila na naslovnici Decantera, zato što je Decanter Amforu uvrstio među sedam najuzbudljivijih pjenušavih vina te godine. Amfora je elegantna kombinacija energičnih perlica, visokih kiselina, umjerenih tanina i snažnih, ekspresivnih okusa. Oko 270 kuna
Obitelj Tomac proizvodi Pet Nat Rose od crnog pinota iz biodinamičkog uzgoja. Vino je neobično ozbiljno za kategoriju Pet Nata, a opet neodoljivo veselo, iskričavao i zaigrano. Oko 120 kuna
Pavel je elegantni kremasti blanc de blancs, koji godinama spada među najbolje i najelegantnije hrvatske pjenušca. 150 kuna
Korakov Rose bez dosagea napravljen je od crnog pinota i chardonnaya. Vino je blijedo, otmjeno, naglašeno svježe i intenzivno miriše po šumskim jagodama i malinama. Oko 135-165 kuna
Pjenušci Franje Kolarića izvrsna su vrijednost za novac. Coletti Rose, svjež , šarmantan i pun aroma crvenog bobičastog voća, proizveden je od crnog pinota. Oko 100 kuna
Grande Reserve jedan je od najboljih pjenušaca doad proizvedenih u Hrvatskoj. Ovo monumentalno vino, napravljeno od jednakih postotaka chardonnaya i crnog pinota, na kvascima je odležavalo 45 mjeseci. Kiseline su visoke, autolitičke arome snažne i čiste baš kao kod šampanajca, a tekstura je kremasta i raskošna. Galićev Grande Reserve mogao bi trajati još desetak godina. Oko 220 kuna
David Štampar lani je za Urban White dobio Decanterovu zlatnu medalju. Urban White vinificiran je od pušipela koji se pokazao sjajnim materijalom za pjenušce. Vino je vibrantno, elegantno, puno citrusa, i energično perla. Oko 130-160 kuna
Enolog Luka Košćak proizvodi neka od najekspresivnijih i najorigninalnih pjenušavih vina u Hrvatskoj. Pjenušac 2607, napravljen od crnog grožđa, ime je dobio po Koščakovom datumu rođenja. Radi se o vinu nevjerojatno čistih, preciznih aroma i uzorne, šampanjske svježine. U vrijeme berbe pH bio je manji od 3. Oko 100 kuna
Veraldin pjenušac od terana i refoška odležava na talogu mininalno dvije godine. Xtrian kombinira autolitičeke arome brioša s čistim voćnim mirisima i okusima crvenog bobičastog voća. Vino je uzorno svježe, temperamentno i fino se slaže s nizom hladnih predjela, od ikre pastrve i lososa, preko kamenica, paštete od bakalara, dimljenog lososa, pa sve do salate od rakovica. Oko 100-110 kuna
Coronicini prvi pjenušci nisu bili osobito uspješni; imali su šuplje srednje nepce i ne baš precizno razvijene arome. No, nekoliko buteljki koje smo probali ove godine pokazuju da se i od malvazije može napraviti vrlo dobar pjenušac. Vino je bitno svježije, čišće i punije nego prethodnih godina. Oko 135-140 kuna
Franciacorta je najvažnija talijanska regija za proizvodnju klasičnih pjenušavih vina, a Bellavista je jedna do najvažnijih vinarija u Franciacorti. Ovaj elegantni, bogati pjenušac proizveden od chardonnaya, pokazuje zašto se Franciacortu često uspoređuje s Champagnom. 400 kuna, Enozoik
Ferrari je najuglednija “šampanjerija” iz Trenta, a Maximum Rose, proizveden od 70 posto crnog pinota i 30 posto chardonnaya vino je koje ujedinjuje uobičajene elemente ružičastog pjenušca, dakle puno jagoda i malina s ozbiljnim, gotovo metalno vinskim okusima i čvrstom strukturom pravog velikog pjenušavog vina. I svi drugi Ferarrijevi pjenušci zaslužuju preporuku. Oko 190 kuna, Vivat
Nisma ludi za proseccom. No, Adami spada u onu vrlo malu skupinu proizvođača prosecca koji se zaista ozbiljno i savjesno bave vinima. Bosco di Gica nije frivolno vino prepuno prenaglašenih slatkih voćnih aroma, nego šarmanttni podigrani pjenušac nešto jačeg tijela i čvršće strukture od 99 posto prosecca. Od 80 kuna, Acrobat
Katalonska cava posebna je kategorija u svijetu pjenušavih vina. Pjenušci s oznakom cava proizvode se klasičnom metodom, najčšće od sorti macabeo, parellada i xarel-lo, premda se već desetljećima u pojedina vina dodaje i chardonnay. Ravetnos i Blanc jedna je do najvažnijih katalonskih “šampanjerija” a De la Finca je udžbenički primjer vrhunske cave, s visokim kiselinama, jakim citrusno mineralnim okusima i laganim tijelom. 180 kuna, Vivat
Ovo luksuznu vino u pomalo egzotičnoj, prozirnoj boci, odležavalo je na kvascima čak 46 mjeseci, što je iznimno mnogo za standarde proizvodnje cave. Riječ je o senzacionalnom pjenušcu, kremaste teksture, s mirisima brioša, maslaca i limuna i s vrlo dugim, intenzivnim okusom. Cava, 390 kuna, Vivat
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.