U Zagrebu svatko peče pizzu, ali većina pizza daleko je od dobrih. Tek nekoliko pizzerija ozbiljno radi na tijestu i trudi se koristiti stvarno dobre sastojke.
Nadalje, u ovoj smo godini zabilježili samo dva značajnija otvorenja. Radi se o Al Denteu u Bogovićevoj i Dominu na Trešnjevci: otvaranje drugog zagrebačkog Domina važno je jer pokazuje da bi se franšiza najvećeg svjetskog lanca pizzerija mogla trajno primiti u Hrvatskoj (usput govoreći, Domino je ovih dana za jednu kupljenu pizzu drugu prodavao za 15 kuna). U mnoštvu zagrebačkih pizzerija na ovogodišnju smo listu preporuka mogli uvrstiti samo šest lokala
Franko’s je, podsjetimo, jedina hrvatska pizzerija koja je ušla na World’s 50 Best listu naiboljih europskih pizzerija izvan Italije . Frankova napoletana zaista je izvrsna, a jelovnik se stalno obnavlja, pa je tako pizza s Baranjskim kulenom odmah postala jedan od naših favorita
Al Denze peče cannoto, pizze s visokim, prozračnim rubovima. Pizze u Al Denteu maju savršeno lagano tijesto, a sastojci koji se koriste katkad su prilično luksuzni, poput pravih svježih tartufa, vrhunskog dimljenog lososa ili lososove ikre. U nižem rangu cijena najviše nam se sviđa pizza s mesnim okruglicama.
Karijola je uz O’Haru, najvažnija pizzerija u Hrvatskoj. Karijola je prije dvadesetak godina prva počela koristiti ozbiljne sastojke i prva je uvela stil pizze s tankim tijestom i hrskavim rubovima punim mjehura, dok je O’Hara Hrvate naučila napoletani. Karijola je i dalje u jako dobroj formi.
Public peče vrlo dobre napoletane sa solidnim sastojcima, u civiliziranom, modernom restoranskom ambijentu. Public je dobar primjer kvartovskog lokala, koji već godinama goste iz cijelog grada.
Park u parku u Martićevoj postao je središte društvenog života tog sve vibrantnijeg kvarta. Pizze su solidne, s previše nadjeva koji katkad ubije tijesto. Točeno pivo je odlično a posluga iznimno profesionalna.
Toccare je lijepo uređen kvartovski lokal, koji je prije dvije i pol godine držao najskuplju pizzu u Zagrebu; njegova Toscana s tartufima iz teglice koštala je 149 kuna. Danas u centru Zagreba pizze već prelaze 200 kuna. Toccare nije dizao cijene, pizze nisu loše, a istočnom je Zagrebu svakako potreban takav lokal.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.