Usprkos kroničnom nedostatku radne snage i neočekivanoj navali turista, bolji dio hrvatske ugostiteljske industrije na obali ne samo da nije posrnuo nego je zapravo napredovao.
Činjenica da je Hrvatska ove godine dobila tri nove Michelinove zvjezdice a Slovenija jednu, govori o neočekivanoj vitalnosti hrvatske restoranske scene. Barem jednako kao i Michelinove zvjezdice vesele nas neke druge pozitivne promjene i događaji u hrvatskoj gastronomiji koje nismo očekivali. Evo liste najvećih dobrih iznenađenja ove sezona na Jadranu.
Restoran chefa Denija Srdoča, smješten na samom izlazu iz Rijeke s pogledima na Opatiju, gastronomska je senzacija godine. Nebu nije trebalo vremena za ugrijavanje, doslovno je od prvih dana krenulo s izvrsnom, modernom nacionalnom kuhinjom, jako dobrom vinskom listom i gotovo savršenim servisom. Nebo je apsolutno zasluženo dobilo Michelinovu zvjezdicu.
Chef Marko Đurašević pretvorio je pomalo umorni fusion restoran u restoran moderne visoke kuhinje, s veoma dobrim, dijelom internacionalnim sastojcima i briljantnim tehnikama. Kinoteka je trenutno najuzbudljiviji restoran u Dalmaciji. Za iduću bi sezonu morala drastično unaprijediti vinsku kartu.
Poslije gašenja projekta Noel Istra, lijepi, podigrano luksuzni hotel San Canzian kraj Buja prilično se mučio s restoranom. Onda su vlasnici uspjeli uvjeriti velikog Dina Galvagna da se nakon skoro osam godina vrati svakodnevnom restoranskom kuhanju, što je samo po sebi bilo veliko iznenađenje. Zatim je Dino Galvagno virtuozno kamuflirao dining u hranu iz istarskih konoba, što zapravo nitko dosad nije radio (osim možda Valsabbiona u ranoj fazi do 2000. godine).
Tekka je na ovoj listi zato što nismo očekivali da je u sadašnjim okolnostima moguće da restoran na izmještenoj, 250 kilometara udaljenoj lokaciji odmah postigne iste profesionalne standarde kao na originalnij lokaciji. No, tijekom cijelog ljeta Tekka u Rovinju i Tekka u Zagrebu bile su baš podjednako dobre, što svjedoči koliko je Mario Minder dobar restorater.
Pinku blizu splitske peškarije najinovativniji je splitski bistro unatrag dugo godina. A splitska se gastronomska scena uglavnom sastoji od bistroa. Pinkuov pristup ribi gotovo je uzoran za restorane malog formata.
Blu je dvadesetak godina bio uspavana ljepotica rovinjske obale; mjesto na fenomenalnoj lokaciji gdje baš i nemate što jesti. Ove se godine Blu probudio, s visokociviliziranim, hedonističkim kuhanjem koje su u nekim jelima poput terine od boškarinova jezika i kreme od cikle s ribizom i šipkom, približava fine diningu.
Bar Sistema je sasvim sigurno najmoderniji bar u Splitu i jedan od najboljih barova u Hrvatskoj. Kokteli su brutalni i inovativni, izbor jakih pića originalan, uključujući kolekciju whiskeya Boba Dylana, a atmosfera vibrantna i umjereno opuštena.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.