Nagrada za najbolju slastičarku svijeta u izboru Best Chefs Awards za Mašu Salopek, ujedno je i najveće pojedinačno međunarodno postignuće nekog chefa ili chefice iz Hrvatske. Maša Salopek, sportskim jezikom rečeno, jučer je postala svjetska prvakinja u ekstremno teškoj disciplini.
U povodu nagrade za glavnu slastičarku Hiše Franko, sastavili smo listu najutjecajnijih žena na hrvatskoj gastro sceni. Na listi nažalost nema Sonje Perić , ideloginje i vlasnice Valsabbiona, jednog od dva najvažnija hrvatska restorana u prvih petnaestak godina ovog stoljeća, zato što se gospođa Perić već dugo ne bavi restoranskim biznisom.
Vlasnica Plavog podruma desetljećima spada među dominatne figure hrvatske restoranske industrije. Njen se glas sluša i poštuje, restoran je uvijek jako dobar, često odličan. Valja još jednom podsjetiti da je Plavi podrum jedini hrvatski restoran koji je uspio ući među prvih sto na S. Pellegrinovoj listi World’s Best Restaurants. I to dvaput, 2008. i 2010. godine.
Gospođa Grgić Tomić nadzire svu pripremu hrane u Esplanadi, najboljem hrvatskom hotelu-palači. I uz to svakodnevno osobno kuha u Zinfandel’su, koji je dobio zelenu zvjezdicu u novom Michelinovu vodiču za Hrvatsku.
Najbolja svjetska slastičarka u izboru Best Chefs Awards afirmirala se u Sloveniji, ali ostavila je trag i u hrvatskoj gsstronomiji, osobito u Plavom podrumu gdje je pripremala deserte dostojne Michelinove zvjezdice . Njen međunarodni uspjeh mogao bi potaknuti niz mladih chefova da se svom snagom i ambicijama bace na učenje, stažiranje i izgradnju prave karijere.
Supruga chefa Danijela Đekića aktivno radi u sali i vodi prvi hrvatski Michelinov restoran. Njen utjecaj bio je presudan za uspjeh rovinjskog Monteai. Monte je dugogodišnji zajednički projekt i zajednički uspjeh gospođe i gospodina Đekića.
Ana Ugarković prvo je godinama na televiziji Hrvate učila modernom kuhanju sezonskih namirnica s placa. Usput je izdala nekoliko hit kuharica, da bi od Malog bara napravila gastronomski najciviliziraniji zagrebački bistro.
Predsjednica JRE-a jedna je od najboljih ribljih chefica u Hrvatskoj. Marina Gaši u zadnjih je šest godina strahovito napredovala. Njeno talentirano ali pomalo nekontrolirano kuhanje iz sredine dvadesetih godina, sada se pretvorilo u autoritativan i autentičan fine dining.
Gosoođa Chen svoje je azijsko restoransko carstvo počela stvarati prije više od trideset godina. Njene ukupne zasluge za hrvatsku gastro scenu zaista su ogromne.
Petra Jelenić autentična je slastičarska zvijezda, koja je u ovom poslu prošla doslovno sve: od kuhinje zagrebačkog Sheratona dok je još vrijedio, preko napornog rada u kuhinjama velikih svjetskih hotela, preko vođenja male gastroslastičarnice kraj Noela, do postavljanja slastičarskog programa rovinjskog Grand Parka. Usput je snimila jako dražesnu TV seriju o regionalnim hrvatskim desertima.
Vlasnica malog lanca pekarnica Korica upravo drastično diže hrvatske standarde kvalitetr kruha i peciva. Korica je uvjerljivo najvažnija pojava u hrvatskom pekarstvu unatrag dugo godina.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.