Korona i potres doveli su zagrebačko ugostiteljstvo u borbu za preživljavanje. Što je, pak, prouzročilo značajnu demokratizaciju gastronomske scene kad je riječ o odnosu cijene i kvalitete. U Zagrebu se doslovno nikad nije moglo bolje jesti za manje novca.
Mnoga nova restoranska jela relaksirajuće su jeftina, a nekim starim klasicima cijene su godinama iste, kao da inflacija ne postoji. Evo našeg izbora zaista izvrsnih jela po veoma niskim do šire prihvatljivim cijenama, u različitim ugostiteljskim žanrovima.
Osim što se radi o najhrskavijim i najukusnijim klasičnim, starinskim spring rollsima u gradu, porcija sadrži tri a ne dvije rolice kao što je uobičajeno, što znači da vrijedi više od snacka.
Ovo je naš apsolutni zagrebački favorit u niskom rangu cijena. Prvo, obožavamo srdele. Drugo, srdele u Zlatnoj školjki uvijek su svježe. Kad ih nema u ribarnici, nema ih ni u restoranu. Uz srdele gosti dobivaju krumpir s blitvom.
Sendvič s prženom piletinom, katsu umakom, daikonom i majonezom s wasabijem spada među najuspjelije verzije bao sendviča u Zagrebu. Za 40 kuna dobit ćete dva sendviča , što je sasvim dovoljno za zasitan ručak.
Mala pepperoni pizza u sasvim solidnoj pizzeriji u Banjavčićevoj prepuna je kobasice, što je čini finom i zasitnom. Trebali bi koristiti mozzarellu umjesto uobičajenog sira za pizzu, što bi možda diglo cijenu za par kuna ali i kvalitetu za tridesetak posto.
Ultrapopularna zalogajnica na Trešnjevki poznata je po tome što jednostavnim jelima uvijek daje mali dodir gastronomije. Tako se i njihove filane paprike, među najjeftinijima u Zagrebu, ne pune miješanim mesom nego mljevenim ramstekom.
Vrlo korektna, srednje tanko narezana govedina poslužena je na rikuli, s grana padanom i šipkovim sjemenkama. Koliko znamo, ovo je najjeftiniji goveđi carpaccio u gradu. Batak za isti novac prodaje i tartar biftek.
Vinodolovi pohani inćuni dokaz su da se i u klasičnom, velikom restoranu u centru grada može dobro i obilno jesti za vrlo prihvatljiv novac. Inćuni filirani u obliku leptira jako su hrskavi, a krumpirova salata s malo rikule prvorazredna.
Bistro u Petrinjskoj spada među rijetka mjesta u ovom dijelu svijeta gdje prava gusja jetra možete jesti za manje od deset eura. Foie gras su ozbiljna delikatesa, koja u trgovinama košta bitno više.
Klasični, ljuti i aromatični angloindijski crveni curry od piletine jedno je od jeftinijih i najboljih glavnih jela u Royal Indiji. Budući da uz curry morate posebno naručiti rižu ili naan, stvarna se cijena penje na osamdesetak kuna, što murgh curry stavlja na začelje ove liste.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.