Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Potjera za konobarima doseže nove vrhunce: Zagrebački Mojo javno nudi bolje uvjete od susjednog lokala

mojo

Mojo je legendarni zagrebački kafić u gornjem dijelu Martićeve, blizu Draškovićeve. Mojo bar, wine, rakija & co, kako se zove punim imenom, prije dosta je godina bio jedini lokal u tom dijelu grada gdje se mogla popiti čaša pristojnog vina.

Mojo je s vremenom stekao lojalnu i brojnu publiku . Onda se kraj Moja, dvije kuće prema Trgu bana Jelačića, otvorio kafić i coctail bar Al Fresco, koji ima jednako veliku ako ne i veću terasu, i koji trenutno nudi desetak vrsta gin tonica po cijenama od 30 do 40 kuna. I Mojo i Al Fresco stalno su puni, pa im nedostaje radne snage.

mojo

Pa je Mojo na velikoj crnoj ploči ispred lokala oglasio da traži konobare, sa sljedećim dodatkom, kojeg doslovno citiramo: p.s. nudimo bolje uvjete od susjednog lokala.

Moramo priznati da je Mojov oglas zabavan i simpatičan. No, taj oglas zapravo govori o teškom, kroničnom nedostatku radne snage u hrvatskom ugostiteljstvu. Noel je, primjerice, nedavno objavio oglas za konobare i u prvih nekoliko dana nitko se nije javio. Gotovo da ne znamo bolji restoran, bar pa ni hotel koji ovaj čas ne pokušava pronaći konobara, kuhara ili barmena.

Tijekom pandemije mnogi su se konobari prekvalificirali u građevince, neki u IT-jevce ili druga zanimanja koja donose siguran novac. Zatim su hoteli i lokali ma Jadranu krenuli u potjeru za radnom snagom, jer se vidjelo da će sezona biti mnogo bolja nego lani. Naposljetku, ponovo su se otvorile mogućnosti zapošljavanja u inozemstvu.

Što sve znači da su radna mjesta kuhara i konobara u ovom trenutku najdeficitarnija u Hrvatskoj. Veliki sistemi sadašnju zaista dramatičnu krizu s nedostatkom radnika pokušavaju riješiti uvozom konobara i kuhara iz inozemstva. Mali poduzetnici, pak, javno nude “bolje uvjete nego u susjednom kafiću.”

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.