Napokon je zatoplilo. Prve temperature iznad 20 stupnjeva poklopile su se s Prvim majem, koji se tradicionalno obilježava negdje u prirodi. Stoga smo odlučili objaviti popis lijepih restoranskih terasa izvan Zagreba na kojima se barem dobro jede; na nekima od njih jede se izvrsno. Terase su nabrojane po abecednom kriteriju.
Na lijepom Bolfanovu imanju okruženom vinogradima, radi Matija Jagić, jedan od talentiranijih hrvatskih chefova kreativne kuhinje.
Boškinac se nalazi u prilično čarobnom bukoličkom ambijentu, u kojem se može uživati na prostranoj restoranskoj terasi. Boškinac ima odličnu vinsku listu i koristi prvorazredne otočke sastojke.
Ovaj steakhouse prerušen u OPG ima idiličnu terasu, točno preko puta ulaska u šumu. Govedina je izvrsna.
Ganeum ima ugodnu dvorišnu terasu usred starog dijela Lovrana. Chef Robert Benzia lani je bio u briljantnoj formi, osobito kad je riječ o škampima i ribama. Vinska karta zna biti puna iznenađenja.
Restoran vrhunskog vinara Marka Fakina nalazi se u samom srcu Motovuna, s dramatičnim pogledima na zelenu Istru. Biftek u teranu sigurna je opcija.
U jednom od najprivlačnije uređenih hrvatskih hotela sada kuha Dino Galvagno. Nije potrebna ni jedna riječ više.
Morganova terasa u napuštenom selu iznad Veraldinih vinograda jedna je od najspektakularnijih u Istri. Kuhinja Ane Morgan dobar je primjer sofisticiranog pristupa tradicijskim istarskim mesnim jelima.
Navis, dakle, ima terasu s prelijepim pogledom na Kvarner, privatno privezište za čamce i jahte i odličnog lokalnog chefa Tinu Sinožića, koji osobito voli škampe, šparoge i ribe. Navis priprema i veoma originalan sushi.
Restoran najluksuznijeg kvarnerskog hotela ima zapravo niže cijene nego što bi se očekivalo. Terasa gleda na more i čuvenu šetnicu između Opatije i Lovrana, a lokalni chef Dino Knežević dobar je poznavatelj klasičnih kulinarskih postupaka.
Plavi podrum najvažnija je restoranska institucija sjevernog Jadrana, s najboljim dostupnim sastojcima, bilo da je riječ o ribama i škampima ili ekstenzivnoj selekciji istarskih ulja. Terasa je prostrana i udaljena par metara od mora.
Puntulina je jednostavni i riblji restoran na fenomenalnoj lokaciji: terasa doslovno visi nad morem.
Rivica ima lijep pogled na more i prvorazrednu ribu i rakove, koji se pripremaju pažljivo i nježno. Rivica vrijedi vožnje do Krka.
San Roccova terasa može se pohvaliti nenadmašnom ladanjskom atmosferom usred zelene Istre, i preciznim, modernim, prilično sofisticiranim kuhanjem: sastojci su gotovo isključivo lokalni.
Ovaj restoran na porečkoj rivi dobar je primjer gastronomskog bistroa s veoma preciznim i dosta maštovitim kuhanjem.
S ovim obiteljskim steakhouseom jednom nismo imali sreće jer smo dobili velik komad savršeno pečenog mesa koje nažalost nije bilo baš mekano. Doslovno deseci ljudi rekli su nam da naprosto nismo imali sreće i da je meso u Velim vratima gotovo uvijek izvrsno. A terasa nad tamnozelenom gustom šumom spada među atraktivnije u Hrvatskoj.
Vikingova terasa s pogledom na terapeutski zelenu vodu Limskog zaljeva jednako je neodoljiva kao i njihove kamenice, jastozi i ribe.
Riblja konoba chefa Stivena Vunića, smještena na samoj plaži, postala je nazaobilazna kvarnerska gastronomska destinacija. Ne znamo mnogo restorana koji doslovno svakog dana mijenjaju jelovnik kao što to čini gospodin Vunić.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.