Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na terasi Balona uživali smo u ranom proljetnom suncu i janjećem raguu chefa Stipana Iličića

balon-g

Balon na zagrebačkom Prisavlju ima razmjerno veliku terasu koja je između 11:30 i 13:30 toplija nego što to pokazuje termometar na mobitelu. Mi smo u utorak sjedili na službenih trinaest stupnjeva, ali smo se zapravo grijali na jako ugodnom proljetnom suncu. I uživali u preciznom kuhanju chefa Stipana Iličića.

Gospodin Iličić rekao nam je da ga je sredinom siječnja usred drugog lockdowna uhvatio profesionalni blues: “Pitao sam se kakvim se to poslom ja zapravo bavim, kad ga mjesecima ne smijem raditi.” Danas je, pak, gospodin Iličić izgledao hiperenergično i veselo, kao i svaki čovjek koji opet može raditi posao u koji je iskreno zaljubljen.

balon-5

Gospodin Iličić za couvert nam je poslao jako fine debele kocke brancina servirane na sotiranom zelenom povrću i panceti s kremom od avokada. Tataki od tune s puno sezama jedan je od uspjelijih u Zagrebu, dok je juha od bikova repa kompleksna i duboka. Ona nije intenzivna i jednoznačna kao goveđi čaj, nego sadrži niz precizno nijansiranih okusa mesa i povrća.

Deblji odresci jadranskog oslića bili su istodobno pahuljasti i čvrsti: iznimno je važno da oslić napokon ulazi na zagrebačke restoranske menije. No, definitivno najbolje jelo našeg ručka na Balonovoj terasi bio je bogati janjeći ragu, na kojem su servirani blago zapečeni ravioli sa skutom i puno aromatičnog bilja. Ovo je važno: janjetina nije servirana na raviolima nego ravioli na janjetini, što govori i o omjerima mesa i tijesta. Šteta je jedino što nam uz ragu s raviolima nisu donijeli neki moćniji tvrdi sir, kojeg bi bilo lijepo naribati za stolom.

Balonov se jelovnik smanjio, jer su takva vremena. No ono što smo probali zaista je veoma dobro do odlično. Osim jela koja smo danas naručili tu je još i bečki koji se može natjecati s Esplanadinim za titulu najboljeg u Zagrebu, kao i nekoliko bifteka i propisno kuhani rižoto.

Uz predjela i ragu pili smo izvrsni Claiev crni Ottocento, dok smo uz oslića naručili par čaša Benvenutijeve Malvazije iz 2019. koja je elegantnija i kompleksnija nego što je bila lani. Jako dobar proljetni ručak na Balonovoj terasi platili smo oko 900 kuna.

BALON, Prisavlje 2, Zagreb

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.