Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

A kako bi bilo da Jägermeister ove godine stavite u božićne kolače? Imamo recepte

jager-prebatched-recepti

Ovogodišnji božićni praznici donose dvije velike promjene. Prva je da sve i čemu smo inače za Božić uživali vani sada selimo u naše domove. Druga je da ćemo ove godine promijeniti način na koji pijemo Jägermeister. Tako otprilike glasi božićna poruka riječkog barmena Dorijana Skoblara i mladog kuhara Dorijana Španića iz restorana Macao na Krku, koji su za Jägermeister Hrvatska razvili novi sezonski koncept, božićne kolačiće i tople koktele s Jägerom.

skoblar-spanic
Dorijan Španić i Dorijan Skoblar

Koliko ćemo ovu suludu godinu pamtiti po ograničenjima, pamtit ćemo je i kao godinu u kojoj smo otkrili zadovoljstvo uživanja kod kuće. Kuhanje. Mirna druženja. Hobije i onu vrstu dokolice u kojoj se rađaju najkreativnije ideje. Sad je vrijeme za lampice, malo društvo, stan koji miriše na tople kolače i cimet i par hladnih boca omiljenog pića. Kvarnerski dvojac dosta nam je koncizno objasnio zašto im je Jägermeister ove godine obojici božićna inspiracija; umjesto da pričaju dali su nam recepte. 

SCHARF COOKIES 

Scharf cookies

Za 40-tak keksa

  • 225 g maslaca
  • 155 g šećera
  • 150 g bademovog brašna
  • 170 g brašna
  • 20 g praška za pecivo
  • 1 kom žumanjka
  • 100 g Jägermeistera SCHARF

Čokomeister SCHARF preljev

  •  300 g čokolada za kuhanje 
  • 125 g Jägermeistera SCHARF
  • 50 g maslaca 

Zakuhajte vodu u većem loncu i na njega stavite vatrostalnu zdjelu. U zdjelu dodajte maslac, čokoladu i  Jägermeister SCHARF i polako miješajući otopite čokoladu.

U zdjeli pomiješajte prvo suhe sastojke, dodajte im tekuće sastojke i sve zamijesite. Mijesite dok ne dobijete glatku ljepljivu smjesu. Smjesu stavite u hladnjak na sat vremena. Zagrijte pećnicu na 150 stupnjeva. Ohlađenu smjesu na radnoj površini razvaljajte i pospite s malo brašna da se ne lijepi. Kalupima izrežite oblike i stavite ih na pleh prekriven papirom za pečenje. Pecite 15 minuta, dok ne dobijete zlatno žute kekse. Izvadite iz pećnice i pustite da se potpuno ohlade.  Kekse poslužite sa zdjelicom Čokomeister SCHARFA i umačite ih u Čokomeister ili ih ukrasite njime.

KOKTEL PAIRING – Un Amor

Kolačiće s Jägermeisterom dosljedno poslužite s koktelom na bazi SCHARF-a s jagodom i crnim ribizom. “Kontrast čokolade i voća uz biljni liker s pikantnomo notom i aftertasteom đumbira izazvat će erupciju okusa uz kekse s Čokomaisterom,” kaže Skoblar. 

  • 40 ml Jägermeister SCHARF 
  • 10 ml sirupa jagode 
  • 100 ml toplog soka crnog ribiza
  • zvjezdasti anis

Ulijte SCHARF u šalicu, dodajte sirup jagode i zalijte zagrijanim sokom crnog ribiza. Ubacite komadić zvjezdastog anisa. 

MEISTER KUGLICE S CIMETOM

jager-kuglice

za 40-tak kuglica

  • 250 g mljevenih keksa
  • 100 g mlijeka u prahu
  • 150 g šećera u prahu
  • 15 g cimeta u prahu
  • 250 g malsaca
  • 125 g Jägermeister
  • 150 g oljuštenog lješnjaka.  

U zdjelici izmiješajte mljevene kekse, mlijeko u prahu i šećer. Dodajte cimet u prahu i miješajte da se sve spoji. Zatim dodajte maslac i miješajte da dobijete glatku smjesu. Dodajte Jägermeister. Smjesu ohladite u hladnjaku. Mora biti dovoljno čvrsta da od nje možete oblikovati kuglice. Kuglice uvaljajte u drobljenje lješnjake i vratite ih u hladnjak. Servirajte ih hladne. 

“Meister kuglice imaju onu pravu, čarobnu adventsku notu. Zaljubili smo se u njih zbog kombinacije intenzivnih okusa cimeta i Jägermeistera, a vjerujemo da ćete se i vi zaljubiti. Naravno, ovu atmosferu smo prenijeli i u tekući oblik. Spicy Applemeister je klasična kombinacija jabuke i Jägermeistera u toploj varijanti, no uz dodatak Ginger Beera dobiva onu vrhunsku, dominantnu aromu,” kaže Dorijan Španić.

KOKTEL PAIRING – Spicy Applemeister 

  • 40 ml Jägermeistera 
  • 10 ml soka od limuna
  • 20 ml Thomas Henry Ginger Beera
  • 80 ml toplog soka jabuke
  • štapić cimeta 

Ulijte Jägermeister u šalicu, dodajte sok limuna i ginger beer. Zalijte zagrijanim sokom jabuke. Ubacite štapić cimeta i promješajte. Uživajte u zimskim notama. 

PRE-BATCHED KOKTELI

Ako mislite da se ovog božića niste spremni upustiti u kućnu miksologiju, idelan ste kandidat za prebatched koktele. Dorijan Skoblar i Jägermeister Hrvatska razvili su novi koncept prebatched koktela Drink My Soul. Trend prebatched koktela počeo je prije pandemije ali od proljeća je doslovno eksplodirao. Barovi su zatvoreni, ali kokteli u bočicama koji vam stižu na vrata, omogućuju da u par sekundi kod kuće poslužite piće barske kvalitete. Najjači brendovi, barova i pića, spremno su odgovorili na novu potražnju. Prvi u seriji od šest prebatched koktela je Hot Fashioned, varijacija klasičnog Old Fashioned koktela koji spaja slatkoću i gorčinu. Originalna baza za Old Fashioned je whiskey, ali danas pravila gotovo da nema, od Mezcal Old Fashioneda, Gin Old Fashioneda sve je stvar barmenove vještine i kreativnosti. 

jager-scharf-prebatched



“Hot Fashioned ima zanimljivu prepoznatljivu notu naranče u sebi. Za to je zaslužan narančin bitter u kombinaciji s bitterom klinčića i anisa,” kaže Skoblar. “Baza ovog prebatched koktela je Skoblarov favorit Jägermeister SCHARF (odatle hot u imenu). Biljni sastojci, afertaste đumbira i note naranče u SCHARFU daju karakter ovom perfektno balansiranom piću. Jednostavno otvorite bočicu i servirajte s ledom i kriškom naranče. “ Na etiketi novonastalog proizvoda, koktel sadrži i “ljubav”. Upravo ta stavka, bitna nam je za ukazivanje na to da još uvijek, u ovako teškim situacijama za ugostiteljstvo postoje ljudi koji vole svoj posao. 

Barmen Dorijan Skoblar 22. prosinca poklanja 10 Old Fashioneda. Pratite ga na Instagramu.

Foto/Daniel Brajan

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.