Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANDRE & HIS OLIVE TREE U prosincu na Netflix stiže film o velikom tajvanskom chefu Andréu Chiangu

andre-olive-tree

André Chiang je jedan od najvažnijih chefova današnjice. André & his olive tree prvi je dugometražni dokumentarac o njegovoj neobičnoj karijeri i filozofiji. Chiang je u Tajvan donio prvu Michelinovu zvjezdicu, ali to ni izbliza nije najzanimljivija činjenica u njegovoj biografiji. Chiangova Oktafilozofija, jedinstvena kulinarska metoda koja je proslavila restoran André i Chianga učinila jednim od najutjecajnijih chefova na restoranskoj sceni. Oktafilozofija je okosnica intimnog filma koji potpisuje singapurski redatelj Josiah Ng.

Dokumentarac je sniman dvije godine, u vrijeme kada je Chiang odlučio na Valentinovo 2018. zatvoriti svoj restoran u Singapuru i vratiti se u Tajvan. Chiang je zatvaranje restorana najavio godinu dana ranije, kada je i vratio svoje Michelinove zvjezdice. “Perfekcionist sam i zadnjih 30 karijere neprekidno sam pokušavao dostići savršenstvo, koliko god to bilo nemoguće…Tri Michelinove zvjezdice, World’s 50 Best…sve dok nisam shvatio da je sve već savršeno takvo kakvo jest,” objavio je tada Chiang na društvenim mrežama.

Najtalentiraniji chef azijske visoke kuhinje emotivno je burno preživio ovu fazu karijere, i Josiah Ng je sve zabilježio izbliza. Iako se proslavio u Singapuru, koji uvijek opisuje kao jedno od najplodnijih azijskih tla za kreativne chefove, Chiang je svoj povratak planirao iz Tajvana gdje je otvorio svoj drugi restoran Raw.

Ngov film gledatelje uvodi u Chiangove kreativne procese i vječnu potragu za najboljim okusima. Sam chef taj koncept zove potragom za “svitanjem uma” obnovom našeg primordijalnog “blaženog” stanja u kojemu svijet možemo istraživati i iskusiti potpuno nedužno. Chiang je, kaže u filmu, tom stanju bio najbliže kad bi mu baka Telur Belado, Indonežanka kineskog porijekla, pripremala jedno tajvansko jelo od usoljene piletine.

André Chiang kuhati je počeo s 13 godina. Braća Pourcel otkrila su ga na jednom food festivalu u Taipeiju i ispunili su mu jedini san, da se ode školovati u Francusku. U godinu dana koliko je čekao staž u njihovu restoranu Jardin des Sens u Montpellieru, Chiang je naučio francuski i tako je počeo njegov profesionalni put. Braću Pourcel pratio je u nekoliko njihovih projekata u Bangkoku i Šangaju. Njegov prvi restoran bio je mali lokal u Singapuru koji je uskoro postao svjetski slavan i počeo širiti biznis. Chiang danas vodi pet restorana. U svakom je chef patron ili glavni chef.

Prvi je restoran otvorio 2010. i kad je šest godina kasnije Michelin stigao u Singapur odmah dobio dvije zvjezdice, a godinu dana kasnije proglašen je najboljim azijskim restoranom i 14. najboljim restoranom na svijetu u izboru World’s 50 Best Restaurants. Dvije godine kasnije tražio je da sve njegove restorane izbrišu iz Michelinova vodiča.

André Chiang poznat je po posvećenosti gostima i jedan je od rijetkih kuhara u najvišem rangu koji osobno vodi sve svoje kuhinje. “U svakom servisu gostima posvećujemo potpunu pažnju, naš je jedini cilj usrećiti gosta. To je svakodnevni, cjelodnevni angažman, koji zahtijeva svaki vaš trenutak. Nikad ne smijete spustiti gard, konstantno ste u potrazi za savršenstvom,” tvrdi Chiang. André & his olive tree u kina je stigao u kolovozu, a na Netflix dolazi 8. prosinca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.