Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

12 NAJBOLJIH RIBLJIH RESTORANA U HRVATSKOJ Jedina nacionalna lista bez restorana iz Zagreba

laganini-g-zirojevic

Riblji restorani žanr su koji u većem dijelu Hrvatske više nije odveć popularan, ili nije u osobito dobroj formi. Većina ambicioznih restorana na obali teže prema fine diningu šireg zahvata (Pelegrini, 360, Boškinac, Cap Aureo, Pergola, Navis) dok klasični, starinski riblji restorani uglavnom ne uspijevaju slijediti bolja pravila moderne gastronomije.

U Zagrebu, pak, već dugo nema ni jednog zaista vrhunskog ribljeg restorana, pa je ovo prva nacionalna lista Kulta Plave Kamenice, bez ijednog zagrebačkog lokala. Usprkos relativnoj nerazvijenosti scene vrhunskih ribljih restorana, ova lista nije neuzbudljiva. Naprotiv.

1. Plavi podrum, Volosko

plavi-podrum

Plavi podrum neupitni je dugogodišnji šampion ribljeg fine dininga u Hrvatskoj. Živi veliki škampi, izvrstan izbor ribe, fenomenalna selekcija maslinovih ulja i jedna od najstručnijih vinskih karti na našoj sceni čine Plavi podrum toliko atraktivnim i skoro četvrt stoljeća poslije otvaranja. A tu su još i posebni dodaci, poput bijelih tartufa i ambicioznog pristupa slastičarstvu.

2. Marina, Novigrad

Marina Gaši ove je sezone dovela svoj restoran blizu razine ozbiljne visoke kuhinje. Njene lignje s lješnjacima i rajčica punjena jastogom spadaju među najukusnija i najkompetentnije zamišljena i izvedena jela koja smo probali ove godine. Gospođa Gaši, koja kuha isključivo s proteinima iz mora  nema, dakle, mesa) i izgledni je kandidat za Michelinovu zvjezdicu.

3. Laganini, Hvar

Tuna i ganache od gusje jetre

Veliki chef Hrvoje Zirojević na Palmižani već godinama oduševljava uspješnom kombinacijom morskog fine dininga i luksuzne ali opuštene otočke klupske atmosfere. Riječ je o najoriginalnijem i najuspješnijem gastrotainmentu realiziranom u Hrvatskoj.

4. Opat, Kornati

kornati-opat

Kornatski i murterski restorani ove su godine vrlo dobro poslovali. Chef i restorater Ante Božikov nije samo društveni zabavljač kakvim se često predstavlja, nego vrlo ozbiljan profesionalac koji stalno želi učiti o gastronomiji i o vinima, što je vidljivo u Opatovoj vinskoj listi, a još više u dugogodišnjem uspjehu tog restorana.

5. Boba, Murter

konoba-boba-lignja

Konoba Bona, koju vodi Vjeko Bašić, najbolji prijatelj Ante Božikova, postala je jedna od kultnih gastronomskih točaka srednje Dalmacije, usprkos ne baš atraktivnoj lokaciji. A lokacija i idiličan ambijent pola su uspjeha kad je riječ o restoranima na moru. No, u Bobi se zaista kuha nadahnuto i prilično originalno, uglavnom s lokalnom ribom: vinska liste je adekvatno ambiciozna.

6. Fešta, Kornati

festa-terasa1

Fešta je spektakularan restoran na otoku Žutu, prepun živih jastoga i hlapova, s dobrim, katkad nadahnutim kuhanjem, ambicioznom internacionalnom vinskom listom, prekrasnim ambijentima pa čak i glampingom.

7. Johnson, Mošćenička Draga 

johnson-2017-ribe

Johnson spada među snažne institucije kvarnerskog i hrvatskog ugostiteljstva. Johnson je jedan od svega nekoliko domaćih restorana u kojima baš nikad nismo loše jeli. Bilo da je riječ o malim skušama ili velikim živim škampima, hrana u Johnsonu uvijek je užitna, svježa i lagana.

8. Kadena, Split

kadena-brudet-g

Chef Braco Sanjin u svom povratku u Kadenu kuha sofisticirani riblji comfort food. Njegov brudet od kirnje , vongola i varenika jedno je od jela koja su nam obilježila ovo ljeto. Sanjinovim povratkom Kadena je ponovo postala vjerojatno najozbiljniji splitski restoran.

9. Rivica, Krk

rivica-njivice-krk-restoran-skampi-skarpina

Ribica je jedini vrhunski restoran na velikom otoku Krku. Rivica priprema uzorno svježu ribu i rakove koji prolazi kroz minimalni kulinarski tretman, pa tako iskazuju svoje najvrednije osobine. Vinska karta uglavnom je solidna.

10. Orsan Gverović, Zaton Mali 

orsan

Orsan ima genijalnu terasu gotovo pa u moru, vrhunsku, jednostavno pripremljenu ribu i možda najukusniju varijantu dubrovačkog rižota. Orsan je spektakularan u svojoj jednostavnosti i autentičnosti. Jednom, prije mnogo godina imao je i bitno ambiciozniji vinsku kartu.

11. Zijavica, Mošćenička Draga

zijavica-ceviche

Chef Stiven Vunić u Zijavici katkad radi čuda s doslovno dnevnim ulovom. Ove nas je godine oduševio ceviche od kozica, trlja i hobotnica. Da ima bolju vinsku listu i da se terasa nije pretvorila u staklenik u kojem zna biti neugodno toplo, Zijavica bi se plasirala na znatno više mjesto.

12. Čok, Novigrad

cok-novigrad

Uz famoznog brancina na pari, koji je zadnjih sezona Čokovo možda najprodavanije jelo, ovaj klasični riblji restoran redovito drži fine školjke i velike rakove. Čokov je pristup hrani minimalno intervencionistički. Kad je riječ o vinima, kod Čoka se oslanjamo na Claija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.