Sutra počinje postupak izbora Restorana godine i Chefa godine Kulta Plave Kamenice. Podsjetimo, Restoran godine i Chefa godine biraju isključivo profesionalci iz restoranske industrije. U povodu ovogodišnjeg, petog izbora za Chefa i Restoran godine, odlučili smo sastaviti našu autorsku listu najznačajnijih hrvatskih chefova 21. stoljeća. Ovdje, dakle, nije nužno riječ o tome koji chef najbolje kuha, nego o tome koji je chef najsnažnije utjecao na hrvatsku restoransku industriju.
[adsense_content_v2]
Zato što je otvorio prvi pravi fine dining restoran u Zagrebu i drugi u Hrvatskoj (uz Valsabbion) u ovom stoljeću. Zato što je u Marcellinu desetak godina održavao najviše kulinarske i restoraterske standarde i tako pokazivao cijeloj sceni kako trebaju izgledati relevantni svjetski restorani.
Zato što je artikulirao rukopis moderne, progresivne dalmatinske kuhinje. Zato što je glavna načela suvremene svjetske gastronomije, poput lokalnosti, sezonalnosti i potpune iskoristivisti sastojaka, pretvorio u komercijalno održiv projekt. Zato što je sa Chef’s Stageom stvorio najvažniju gastronomsku smotru koja se ikad održavala na ovim prostorima.
Zato što je prvi u Hrvatskoj provodio načela progresivne svjetske gsstronomije i to u različitim žanrovima, od bistronomije u Prascu do eksperimentalne visoke kuhinje u Petoj četvrtini. Zato što je presudno utjecao na niz mlađih, danas važnih hrvatskih chefova.
Zato što je već godinama glavni i najkonzekventniji predstavnik modetne visoke kuhinje u Hrvatskoj: Šakota istražuje krajnje mogućnosti lokalnih i mikrosezonskih sastojaka , i u tom dugom procesu kreira bezbroj originalnih i katkad briljantnih jela. Zato što je prije osam godina s Mundoakon stvorio temelje današnjeg hrvatskog street fooda.
Zato što je doslovno izmislio modernu riblju kuhinju u Hrvatskoj. Zato što se u ambijentu konobe desetak godina uspio baviti međunarodno relevantnom visokom kuhinjom. Zato što neumorno prenosi znanje mlađim chefovima i popularizira dobra načela kuhanja i prehrane.
Zato što je prije desetak godina, dok je radio u Esplanadi, u hrvatsku gastronomiju uveo najviše tehničke standarde. Zato što se u Cap Aureu uspješno bavi progresivnom visokom kuhinjom, vjerojatno najkompleksnijom u Hrvatskoj.
Zato što je kodificirao suvremenu dalmatinsku kuhinju i u bistronomiji i u fine diningu. Zato što je kroz konzultantsko djelovanje podigao profesionalne standarde dalmatinske restoranske scene. Zato što je pokazao da se i u kontekstu gastrotainmenta kao što je Laganini, mogu postići visoki gastronomski dosezi.
[adsense_content_v3]
Zato što je Hrvatskoj donio prvu Michelinovu zvjezdicu. Zato što je pokazao kako se upornim radom i stalnim učenjem od konvencionalne gostionice može stići do veoma uspješnog fine dining restorana.
Zato što je svojim TV emisijama i knjigama motivirala stotine tisuća ljudi da se bar malo bolje hrane. Zato što je i u javnom djelovanju i u Malom baru definirala i konzekventno primjenjuje esencijalne principe suvremene bistronomije.
Zato što je prvi u Dalmaciji, i među prvima u Hrvatskoj, u poratnom razdoblju pokazao da riba i rakovi nisu sastojci samo za lešadu, gradele, brudet i gregadu. Danas se to podrazumijeva, no prije dvadesetak godina radilo se o kopernikanskom zaokretu u dalmatinskoj kuhinji.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.