Razina pripreme bifteka u Zagrebu sve je profesionalnija. Otkako smo počeli birati najbolji zagrebačko biftek (pobjednički restoran objavljujemo krajem listopada) susreli smo se s vrlo malo amaterskih pokušaja, s par vrlo solidnih bifteka i s najmanje pet ekspertno pripremljenih goveđih filea. U ovu posljednju grupu spada i Vinodolov biftek u tamnom ukaku od senfa.
Prvo, biftek je perfektno pečen, s vrlo jakom Maillardovim reakcijom i s polusirovim mesom u sredini, baš kako smo tražili. Drugo, Vinodolov biftek nije “prokrvario” ni kap crvenog soka, što znači da se propisno odmorio poslije pečenja. Treće, posebno važno, biftek je serviran na malo umaka od senfa a nije prekiven umakom, pa ga umak nije mogao skuhati. Sa strane u zdjelici dobili smo još malo finog baršunastog umaka od senfa. Vinodol servira biftek baš kao što se to radi u boljim pariškim bistroima i braserijama (samo što se u Francuskoj uz steak najčešće poslužuje bearnaise). Četvrto , govedina je bila savršeno mekana, bez ijedne žilice i srebrne opne. Meso dolazi iz zagrebačke mesnice Kanurić.Peto, tanjur je bio topao do vruć.
Vinodolovom bifteku možemo prigovoriti samo dva detalja. Prezentacijski, bilo bi efektnije da je steak s gornje strane imao otisak roštiljske rešetke. Važnije od toga jest da su Vinodolovi kuhari biftek trebali posuti s par zrna krupne soli. Također, kad gost naruči steak bilo bi lijepo da se na stolu nađe krupna sol, a idealno da je riječ o cvijetu soli. No ovo su ipak marginalne primjedbe. Vinodolov biftek poslužen s izvrsnim gratiniranim krumpirom i povrćem na žaru, košta 185 kuna.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.