Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JESTE LI ZNALI Koliko kalorija sadrže omiljeni proizvodi McDonald’sa, Burger Kinga i Domina?

burger-king-brazil

Veliki svjetski fast food brendovi žive od tri bitne činjenice: adiktivnog okusa svojih proizvoda, uspješnog marketinga i PR-a koji uključuje precizno gađanje pojedinih sociodemografskih grupa, i golemog broja kalorija.

Klasični fast food uvijek je hiperkaloričan jer je njegova primarna funkcija da zasiti svoje kupce, koji će se uvijek vraćati po još uvjereni da su financijski izvrsno prošli. Kako bismo ovaj zadnji element u uspjehu fast food multinacionalki učinili nešto transparentnijim, kompilirali smo podatke o kalorijama u popularnim jelima nekoliko globalnih fast food lanaca prisutnih u Hrvatskoj. Zanimljivo je da se podaci sa službenih web stranica tih lanaca katkad razlikuju od podataka neovisnih institucija. Evo kratkog pregleda kalorija u inozemnim domaćim fast food lancima.

1. Pepperoni Pizza, Domino s, oko 1260 kalorija u standardnoj pizzi (10 incha)

dominos-pepperoni

Niz izvora na webu tvrdi kako Dominova ultrapopularna pepperoni pizza sadrži 210 kakorija po kriški. Kriška se računa kao šestina pizze. Ovaj visoki kalorijski skor nije neobičan, jer su svinjske salame uvijek jako kalorične. Dodamo li sir i tijesto, više od tisuću kalorija je neizbježno.

2. Domino’s Cheese, oko 1140 kalorija u standardnoj pizzi

dominos-cheese

Ovaj se brojka odnosi na Dominovu pizzu s više vrsta sira. Domino’s u Hrvatskoj na Cheese pizzu stavlja četiri vrste sira, a u Wisconsinu, primjerice, čak šest vrsta, što može nagomilati još više kakorija. Isto vrijedi  za bilo koju drugi pizzeriju: sadrž li pizza nekoliko zrelih i masnih sireva, pripremite na kalorijski atentat.

3. Double Whopper s pomfritom, Burger King, oko 1140 kalorija

burger-king-double-whopper

Burgeri velikih svjetskih lanaca kalorijske su ubojice. Ako uz Double Whopper popijete još dva piva, približili ste se brojci od 2000 kalorija. Za samo jedan obrok. U kojem nema ni voća , ni povrća, ni vlakana.

4. Big Mac s pomfritom, MacDonalds, oko 1100 kalorija

big-mac-pomfrit

Big Mac jednako je strašan kao i Double Whopper. I jednako nezdrav. Sastoji se od masnoća, ugljikohidrata, soli i tek ponešto proteina. Ali uz par piva ili cola, za razmjerno mali novac bit ćete prejedeni iduća 24 sata.

5. Margarita, Domino’s, oko 800 kalorija u standardnoj pizzi

margarita-dominos

Margarita, jednostavna pizza s mozzarellom i rajčicom, najzdraviji je dio Dominova jelovnika. Kriška ima samo 133 kalorije, što znači da cijela pizza sadrži oko 800 kalorija, bitno manje od Big Maca. Margaritu si možete dopustiti bez veće grižnje savjesti. Pogotovo ako uz pizzu umjesto gaziranih sokova ili piva pijete suho bijelo vino.

6. McNuggets, 9 komada, McDonald’s, 360 do 450 kalorija

chicken-mcnuggets

McDonald’s tvrdi da jedan nugget sadrži malo više od 40 kalorija. Skoro svi drugi izvori tvrde da jedan nugget sadrži najmanje 50 kalorija. U svakom slučaju, riječ je o niskokaloričnoj fast food opciji. Dok ne dodate pomfrit. Srednje pakiranje McDonald’sova pomfrita ima najmanje 320 kalorija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.