Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Klasifikacija hrvatskih vinogorja po sortama berbama, najvažnijim proizvođačima i najboljim vinima: Graševina u Slavoniji i Podunavlju

belje-vinogradi1 copy

Kult Plave Kamenice u idućih će nekoliko mjeseci objavljivati klasifikacije hrvatskih vinogorja po sortama, recentnim berbama, najvažnijim vinarijama, najboljim vinima u pojedinoj berbi i najboljim vinima unatrag deset godina. Kriteriji za sva vinogorja i sorte ne mogu biti isti: za graševinu smo, primjerice, uzeli u obzir samo tri zadnje berbe jer starijih vina nema na tržištu, dok ćemo za plavac navesti značajke svih važnijih berbi do 2009. godine do danas, jer se plavci starijih godišta još uvijek dobro drže i nalaze se u prodaji. 

Klasifikaciju počinjemo graševinom, najrasprostranjenijom hrvatskom sortom vinskog grožđa koja se, međutim, već dosta godina susreće s čitavim nizom problema. Evo najvažnijih.

Prvo, proizvođači graševine nisu uspjeli artikulirati zajednički marketinški nastup s jasnim porukama o kvaliteti i važnosti tog vina  niti su se uspjeli  nametnuti restoranskoj I hotelskoj industriji. Drugo, nema nikakvih internih kriterija kvalitete, pa se na tržištu, ne samo u supermarketima, nalazi vrlo mnogo loših vina: ne postoji vidljiva, prepoznatljiva oznaka koja bi odvajala dobra vina,od vrlo loših, razvodnjenih, tehnički neispravnih vina koja kompromitiraju sortu i brand.

Treće, čini se da većina proizvođača graševine ne zna kako dalje. Gotovo nitko se ne usudi krenuti u pravcu prirodnog uzgoja grožđa što je, međutim, imperativ vremena iz čitavog niza razloga, od ekoloških preko kvalitativnih do komercijalnih. Usprkos svemu tome, graševina iz godine u godinu daje određeni broj izvrsnih vina, koja dobivaju relevantan međunarodna priznanja i redovito predstavljaju sjajnu vrijednost za novac.

Evo liste najvažnijih proizvođača graševine u Slavoniji i Podunavlju. Na listi nema Kutjeva, jer je Kutjevo svojom kampanjom za graševinu kao vino za gemište nanijelo tešku i trajnu štetu brandu slavonske graševine.

  1. Vlado Krauthaker, Kutjevo
  2. Branko Mihalj, Kutjevo
  3. Ivan Enjingi, Kutjevo 
  4. Belje, Baranja
  5. Iločki podrumi, Ilok
  6. Galić, Kutjevo
  7. Vina Antunović, Erdut
  8. Sontacchi, Kutjevo
  9. Feravino, Feričanci

Najbolje suhe i polusuhe graševine od 2011. do danas

  1. Jasna Antunović Turk, Graševina 2013. Platinasta medalja na Decanterovim Svjetskim nagradama
  2. Iločki podrumi, Velika berba graševine, 2011.
  3. Krauthaker, Graševina Kuvlakhe 2015.
  4. Mihalj, Graševina 2013.
  5. Belje, Graševina Goldberg 2016.
  6. Iločki podrumi., Vrhunska graševina 2018. Zlatna medalja na International Wine Challengeu
  7. Enjingi, Kasna berba 2015.
  8. Mihalj, Graševina 2018
  9. Belje, Vrhunska graševina 2018.
  10. Galić, Graševina 2019.

Glavne klimatske značajke zadnje tri berbe graševine u Slavoniji i Podunavlju 

(zahvaljujemo Udruzi graševina Croatica na podacima).

Berba 2019.

Slavonija 

Zima 

Blaga zima sa snijegom. Rezidba počela na vrijeme i obavljena u roku. Nije bilo ekstremnih temperatura ni većih oborina.

Proljeće 

Početak vegetacije u suhom i ugodnom okruženju. Zatim je nastupio izrazito kišni period. Cvatnja je prošla uglavnom nesmetano, u rekordnom roku.

Ljeto 

Bobice se razvijaju uz dosta oborina. Sredinom ljeta nastupa suho razdoblje,pa su se stvorili uvjeti za nakupljanje šećera.

Jesen

Berba je krenula normalno, u dobrim uvjetima; fantastično suha i ugodna jesen na pojedinim je lokalitetima dala grožđe iznimne kakvoće.

Podunavlje

Zima

Umjerene zimske temperature, mala količina oborina:Rezidba obavljena bez problema.

Proljeće 

Normalan početak vegetacije, ali ekstremno puno kiše ometa cvatnju, pa su cvatnja i oplodnja kasnile.

Ljeto 

Početkom ljeta duge jutarnje rose; toplo vrijeme, s dobrim rasporedom oborina. Budući da nije bilo suše, razvoj bobica tekao je nesmetano.

Jesen 

Odlični uvjeti za berbu; toplo vrijeme s vrlo malo oborina; grožđe dozrijeva s veoma dobrim parametrima.

Ocjena berbe 2019.

  • Slavonija 90+/100
  • Podunavlje 88/100

Najbolja vina

mihalj-rizling

Neki od najvažnijih proizvođača i brendova još nisu došli na tržište, poput Mihaljeve Graševine ili Vrhunske graševine Iločkih podruma. Od vina koja smo probali, najbolji dojam zasad ostavljaju Krauthakerova Graševina Podgorje, Galićeva graševina i beljska Vrhunska graševina.

Berba 2018.

Slavonija

  • Završetak zime s izrazito niskim temperaturama
  • Vrlo toplo i sušno proljeće
  • Nestabilno ljeto, s izmjenama kiše i visokih temperatura
  • Berba je krenula ranije, već u kolovozu
  • Jesen je bila izrazito sušna

Podunavlje 

  • Zima je prvo bila blaga, da bi završila s puno snijega i niskim temperaturama
  • Vrlo toplo i sušno proljeće
  • Brzi razvojni ciklus vegetacije
  • Berbe su počele I tri tjedna ranije od uobičajenih termina
  • Kiseline su se sačuvale
  • Vina imaju izrazito snažan aromatski profil i mineralnost

Ocjene berbe 2018

  • Slavonija 92/100
  • Podunavlje 92/100

Najbolja vina 

en-primeur-2019-krauthaker

Iločki podrumi Vrhunska graševina, Mihalj Graševina, Krauthaker Mitrovac, Belje Vrhunska graševina, Galić Graševina, Sontacchi Graševina

Berba 2017.

Slavonija 

  • Izrazito niske temperature kroz cijeli siječanj, rezidba je kasnila.
  • U proljeće, 21.travnja došlo je do smrzavanja, koje je smanjilo urod graševine za desetak posto.
  • Krajem lipnja i početkom srpnja došlo je do tuče, koja je oštetila pojedine položaje. Zatim je u srpnju i kolovozu nastupila suša.
  • Ponegdje je dugo sušno razdoblje blokiralo fiziološke funkcije loze, došlo je do povećanja pH i pada kiselina.
  • Početkom rujna palo je vrlo mnogo kiše, što je otežalo berbu.
  • Određivanje datuma berbe te je godine bilo od iznimne važnosti.

Podunavlje 

  • Oštra zima; u siječnju  na iločkom području prosječna temperatura iznosila je -4,7 stupnjeva
  • Cvatnja i oplodnja prošle su dobro
  • Ljeto je bilo natprosječno toplo, no vinogradi su bili manje zahvaćeni sušom nego u drugim dijelovima zemlje.
  • Berba počinje u kolovozu, ali premda fiziološki zrela, graševina još nema dovoljno sladora.
  • Grožđe koje je dočekalo listopad zahvaća botritis; dolazi do koncentracije šećera uz pad kiselina, ali još uvijek relativno dobre vrijednosti pH

Ocjena berbe 

  • Slavonija 83/100
  • Podunavlje 85/100

Najbolja vina

belje-grasevina

Berba 2017. bila je najteža od 2014. do danas. Nije bilo mnogo zaista vrhunskih vina. Svakako se izdvaja Mihaljeva Graševina za koju se grožđe bralo kasnije pošto se vrijeme smirilo, te neobično herbalna Graševina Jasne Antunović. Beljska Vrhunska graševina, zahvaljujući mogućnosti selekcioniranja a grožđa i berbi koja je trajala više od mjesec dana, pokazala se standardno dobrom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.