Svi smo se vratili s mora, većina srećom, bez virusa. I sada nastupa ono čarobno doba godine između vrućina i svjetlosti kolovoza i prvih znakova jeseni. Kasno ljeto vrijeme je kad je još uvijek vruće, ali sunce zalazi ranije pa se večernja svježina stapa s jakim mirisima vruće trave, a tržnice su prepune jarkožutog, crvenog i ljubičastog voća i povrća prepunog zrelih aroma.
Ljudi se s odmora vraćaju u grad, gimnazijalci jedva čekaju početak škole da vide prijatelje, a stariji s kolegama razmjenjuju zgode s godišnjeg i pričaju o planovima za iduće ljeto. Ulice kontinentalnih gradova oživljavaju nakon ljetne praznine, a ulice gradova na moru smiruju se nakon odlaska turista.
Jamnica Botanica miriše na ljeto, ali i na začine i trave, pa se uz dodatak finih alkohola jednostavno pretvara u atraktivne koktele za dane u godini kad se još uvijek više sjećamo vrućeg ljeta i nego što očekujemo prve rujanske i listopadske magle.
Ove godine i više nego prije, okupljanja na otvorenom kasnoljetni su hit. A prebatched kokteli su idealni za spajanje opuštenosti i uživanja u finim pićima. Organizirate li roštilj, ne morate se odvajati od društva svakih pola sata da bi napravili novu rundu koktela za goste. Možete napraviti veće kolčine unaprijed i samo ih dovršiti aromatičnim biljem, citrusima ili s još malo miksera. Nalazite li se s prijateljma u gradu, iznenadite ih. Napravite koktele, natočite ih u manje staklene bočice s natpisima i izvadite iz torbe kad se zateknete na nekom lijepom mjestu. Improvizirani koktel party u sekundi, koji dugo nećete zaboraviti (isprobali smo, dokazano).
Prebatched kokteli miljenici su barmena, jer ih mogu brzo poslužiti i zadržati uvijek istu kvalitetu i preciznost receptura. U ovom nastavku serijala Uživajmo vani s Jamnicom Botanicom, donosimo dva jednostavna, klasična recepta barmena Marina Nekića.
Jamnica Botanica odličan je mikser za karakterna, bogatija bazna pića, jer nema dodanih šećera, jedina slatkoća koju nosi je ona od voća, živahno se pjeni i dobro balansira sve od gorkih likera (Jamnica Botanica limun i menta) do bourbona (Jamnica Botanica naranča i pelin).
Količine u našim receptima su za jedan koktel. Za veću količinu koktela koji miksate unaprijed možete ih naprosto pomnožiti, a ako želite raditi kao profi, razmišljajte u omjerima.
Kod prebatched koktela treba posebno paziti na diluciju, razvodnjavanje. Led u koktelima ne djeluje samo kao rashlađivač nego ima i funkciju razvodnjavanja, čime obogađuje teksturu i uravnotežuje piće. U ovim koktelima, koji se ne shakeaju nego miješaju dilucija će biti manja i sporija, ali dodatnu svježinu koktelu dat će voćnost i mjehurići Jamnice Botanica.
Stavljate li led u koktele unaprijed, pazite da ne stavite više od 20 do 30 posto leda u odnosu na ukupnu količinu koktela. Led u koktelu malo dulje miješajte i gotovi koktel još malo ohladite u hladnjaku da mu pomognete da se uravnoteži. Takav koktel stvarat će dojam jače, punije teksture i okusi će eksplodirati.
Koktele možete staviti u velike boce i točiti ih u čaše ravno iz njih. Možete ih staviti u staklenke za vodu s pipama i dati gostima da si koktele toče i dekoriraju sami, ili ih možete staviti u manje bočice koje će biti dovoljno otčepiti, u njih staviti slamku i grančicu mente i uživati bilo gdje. Aromatično bilje i citruse za ukrašavanje dodajte uvijek neposredno prije posluživanja.
Otkrit ćemo vam pravila za pripremu prebatched koktela s kojima ćete moći osloboditi svoju kreativnost i koje god sastojke odabrali, dobiti izvrsne koktele.
U čašu za duga pića ili u čašu za vino ubaciti puno leda i mente, uliti sve sastojke i dekorirati dehidratima.
za 5 bočica
Za posluživanje
U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke, ostavite u hladnjaku. Prije posluživanja u bočice stavite kocke leda do pola, ploške citrusa, jagode i krastavac, ulijte Jamnica Botanica Pimmsy, dodajte grančice mente, ako želite i slamke.
Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Jamnicom
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.