Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Grga Čvarak, dućan koji je izmislio žanr hrvatskih zdravih gastro trgovina, i dalje je u vrlo dobroj formi

grga-cvarak-g

Zagreb je sve puniji dućana sa zanatskim domaćim gastroprozvodima koji često imaju ekološke oznake. Špeceraj već radi na dvije lokacije (uz originalnu na Svačićevom trgu, tu je i Ilica blizu Britanca) Mrkvica ima tri lokacije, Gruntu na Kvatriću ide prilično dobro…Takvi dućani važni su i zbog raznolikosti gradske ponude dobre hrane, kao i zbog afirmacije niza malih proizvođača i OPG-ova.

grga-cvarak-biljkoborci

Cijeli je taj žanr prije više od sedam godina izmislio Grga Čvarak na Vrbanima. Delikatesnu ekološku trgovinu nazvanu po presimpatičnom klincu kojeg je izmislio Ratko Zvrko, otvorili su još 2013. Silvija Puljić i Mario Ježek, s prilično jasnom vizijom da žele etablirati male proizvođače zdrave hrane, i s dovoljno profesionalnog znanja da od toga naprave biznis.

U ono je vrijeme u Zagrebu radio još samo jedan sličan dućan na Britanskom trgu, koji je propao 2017.

A Grga Čvarak postao je nacionalna institucija. I to doslovno. Razgovarate li s ekološkim maslinarom poput vlasnika uljare San Antonio o plasmanu njegovih ulja u Zagrebu, čovjek odmah spominje Grgu Čvarka. Razgovarate li s vlasnicima ugledne istarske mljekare Latus o plasmanu njihove izvrsne mozzarelle, opet se odmah spominje Grga Čvarak. I tako dalje, i tako dalje…. Svakome iz ovog posla jasno je da je Grga Čvarak razvio poseban odnos prema svojim dobavljačima, što je vidljivo i na njihovoj Facebook stranici: velik broj objava posvećen je proizvođačima hrane .

grga-cvarak-ocat

Sami vlasnici svojedobno su izjavili da surađuju s preko 200 malih dobavljača, što im omogućuje asortiman od oko 4000 proizvoda tokom godine. Komparativna prednost Grge Čvarka u odnosu na druge slične trgovine jest ekstenzivna ponuda mesa: Grga Čvarak prodaje patke i purice, teletinu i janjetinu, prima rezervacije za božićne pečenke, a vlasnici inzistiraju na ekološkom porijeklu mesa. I tijekom lockdowna Grga Čvarak je bio jedna od glavnih adresa za nabavu dobre hrane u Zagrebu.

U petak popodne u Grgi Čvarku kupili smo dva velike Medenkova sladoleda, jedan mladi istarski kozji sir, ljuti senf Green Friends, bočicu dosta lošeg jabučnog octa, vrlo fine suhe kolačiće tvrtke Šapica, Torrasovu čokoladu, Gheekiriki, loš kikiriki s pržen na gheeju s indijskim začinima, nepasterizirani maslac i još par sitnica. Zbog goleme vrućine nismo se imali snage koncentrirati na prilično privlačno prezentiranu suhomesnstu robu, koja sigurno spada u atraktivnije segmente ponude u Grgi Čvarku.

S druge strane, izbor piva prilično je prosječan, a izbor vina baš slab: alkohol im očito nije jača strana.

Dućan je, naravno, bio prepun sezonskog voća, povrća i brašna s lokalnih OPG-ova. Kupnja u Grgi Čvarku opušteno je zadovoljstvo, usprkos lokaciji koja, realno govoreći, nije komercijalna i većini je zainteresiranih kupaca nedostupna ako ne stanuju u Vrbanima ili obližnjim kvartovima. Tim je vrijednija činjeica da je dućan na ne baš prometnoj adresi uspio preživjeti sedam godina, i da je i dalje u veoma dobroj formi.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.