Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Alinea je napravila kanape u obliku korona virusa. Ljudi su pobjesnili

alinea-covid

Osim s tri Michelinov zvjezdice i 37. mjestom na listi World’s 50 Best Restaurants, čikaški restoran Alinea može se pohvaliti i nepodijeljenom naklonošću kritičara i publike. Glavni razlog je genijalni chef Grant Achatz, čovjek nevjerojatne životne priče i jedna od najinovativnijih chefova na svijetu. 

Ovih dana, međutim, na Alineu se sručila lavina kritika. Čini se da su novim jelom i obično precizno pogodili trenutak, samo s krive strane. Sporno jelo nalazi se na meniju AIR-a (Alinea in Residence), pop-up restorana na krovu zgrade u West Loopu u Chicagu, u kojemu Achatzov tim radi dok je glavni restoran zatvoren zbog korona virusa.  

Riječ je o kanapeu od kokosove kreme sa sečuanskim paprom u obliku sivo-plave sfere, ukrašene crvenim kuglicama od smrznutih dehidriranih malina. Fotografije kanapea koje se dijele na internetu izazvale su ogorčene reakcije. 

“Nevjerojatno,” napisao je Dave Baker na Instagramu, “Ovo nije u redu…nije simpatično. Ovo je sramotno. Koliko nepoštovanja prema svima koji su izgubili živote. Nije me briga koji ćete spin napraviti oko ovoga, ovo je neprihvaljivo.” Njegovo raspoloženje očito dijeli velik dio publike iako je čovjek koji je prvi objavio fotografiju, jedan liječnik, u status stavio zahvalu restoranu za ovu malu posvetu trenutku. U Chicagu je od korona virusa umrlo 2600 ljudi, a više od 53 tisuće je zaraženo.  

U jednom trenutku morao je intervenirati vlasik Alineine restoranske grupe Nick Kokonas. “Umjetnost često mora izazivati nelagodu, poticati dijalog i podizati svijest. Ovo nije izuzetak,” napisao je na Instagramu, “Svatko tko ovdje tvrdi da nemamo osjećaj za ono što nas okružujue trebao bi ponovno razmisliti na malo višem nivou.” Kokonasova reakcija izazvala je samo još bjesnije komentare, pa se morao uključiti u raspravu. “Ali ovo nije nepoštovanje,” nastavio je, “Ovo nije pro-Trump. Ovo ne znači iskorištavanje situacije. Ovo je pokušaj da se ukaže na nešto, da se nevidljivo učini vidljivim i podsjećanje naših gostiju od početka večere da smo svjesni kako je virus još među nama i da će tako ostati još neko vrijeme.” 

alinea-covid-kokonas

I dalje nije uspio uvjeriti bijesne Amerikance.  “Mislim, mene samo čudi da pored svega što se događalo zadnjih sedam mjeseci netko i dalje ne može kontrolirati svoj ego dovoljno dugo da kaže ‘Znate što, u pravu ste, vjerojatno loše izgleda kad se ljudima ponudi hrana u obliku stanice korona virusa’ nego vehementno brani svoje pravo na provokaciju umjesto da pokaže zrno poštovanja za žrtve pandemije,” napisao je jedan korisnik. 

David Baker Kokonasu je poručio: “Velika je razlika između provokativne umjetnosti i obične bešćutnosti. Baciti na tanjur kuglicu Covida-19 i nazvati to umjetnošću ne umanjuje razinu nepoštovanja, kao što ni uvredljiva šala nije manje uvredljiva zato što je šala. Ovo jelo je nepoštovanje žrtava, njihovih obitelji, vaših gostiju i cijele restoranske industrije koja se ruši pred našim očima.” 

Kokonasova daljnja objašnjenja, da je riječ o svojevrsnom comfort foodu, kanapeu koji se gostima nudi čim uđu u restoran, nakon što prođu sve zaštitne mjere, i njegove tvrdnje da su gosti redom oduševljeni ovom idejom, nisu puno pomogle. Jedna mu je žena napisala da mu želi da upadne u – rezač kartona.

 “Svaki dan gosti nam u mailovima zahvaljuju na jedinstvenom i sigurnom iskustvu koje nudimo u ovim teškim vremenima,” izjavio je Kokonas za čikaški portal Block Club, “Ponosni smo što smo mogli vratiti cijeli tim na posao i omogućiti im da se kreativno izraze. Radimo na tome da AIR produljimo do jeseni ako bude moguće. Ljudi donose mišljenje o AIR-u i o meniju bez da su stupili nogom u restoran. Volio bih da im mogu pokazati umjetničke radove, kratke filmove, vizualne instalacije, glazbu, kazališne predstave oko nas koji su toliko inspirativni i izazovni, pa ih pitati jesu li im i oni uvredljivi. Mi se godinama suočavamo s pitanjima treba li Alinea uopće postojati, jer se bavi hranom i skupa je. Ali ljudi često ne shvaćaju da naša klijentela nisu pripadnici 1 posto najbogatijih, u Alineu dolaze ljudi koji uživaju u hrani, slave posebne prilike ili im je draže potrošiti novac ovdje nego na karte za utakmic uBearsa koje koštaju isto. Alinea mora biti zabavna i slaviti život. Shvaćam da nekim komentatorima ne izgleda tako, da im se čini samo da nemamo empatije, ali upravo je suprotno. Ne mogu razumjeti kako nas netko može optužiti za bešćutnost a istodobno nama i našim obiteljima poželjeti da stradamo. Da znaju tko je napravio jelo koje im je toliko sporno, mogli bi ostati iznenađeni,” poručio je Kokonas.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.