Jednom davno sjeverni dio Zagreba bio je sinonim za vrhunske restorane. Prije četvrt stoljeća Gračani su, primjerice, bili jedna od najuzbudljivijih gradskih restoranskih zona. Danas, pak, u sjevernom Zagrebu gotovo da i nema ambicioznih restorana pa smo, da bismo dobili koliko toliko relevantan broj lokala, morali spojiti sjeverni Zagreb koji obuhvaća Gračane, Tuškanac, Vrhovec i druge ulice na obroncima Medvednice s Gornjim Gradom, Tkalčićevom, Radićevom, Kaptolom, i ulicama koje vode prema Sjeveru, poput Medvedgradske i Nove Vesi.
Izbor nije velik, kvaliteta često nije vrhunska, no u ovom širokom i dugačkom području već petnaestak godina radi Mano koji je unatrag par mjeseci zahvaljujući chefu Matiji Bogdanu postao jedan od najboljih hrvatskih restorana.
Agava chefa Belizara Miloša uvjerljivo je najbolji restoran u glavnoj zagrebačkoj turističkoj ulici. Agava je kombinacija gastronomskog bistroa i turističkog nacionalnog restorana. Izbor sastojaka vrlo je pažljiv a kuhanje uglavnom besprijekorno. S visoke se terase pruža pogled na cijelu ulicu.
Royal India ostaje vodeći zagrebački indijski restoran. Proteini (janjetina, riba, rakovi) daleko su od prvorazrednih, ali je kuhanje veoma kompetentno, u rangu londonskih angloindijskih restorana srednje klase.
Melt je najuzbudljivija sladoledarnica u Zagrebu. Maštoviti okusi, odlični prirodni sastojci i dobro pogođene teksture čine Melt jednom od ozbiljnijih gradskih slatkih atrakcija.
Mano Matije Bogdana uveo je na hrvatsku restoransku scenu strogo, meritokratsko kuhanje s kakvim smo se dosad rijetko susretali. Bogdanova hrana svojom autoritativnošću i preciznošću asocira na velika europska gastronomska središta. Na vinskoj bi se karti dalo još puno raditi.
Brokenships je bistro kojeg je, gastronomski gledajući, utemeljio Tvrtko Šakota. Gospodin Šakota ondje je i kuhao, dok nije otvorio Nav. Brokenships se bavi modernijim verzijama domaće tradicijske hrane.
Dubravkin put na početku Tuškanca restoran je s jednom od najatraktivnijih terasa u Zagrebu. Kuhanje se može opisati kao bistronomija s dodirima fine dininga.
Chef Marin Rendić prije nekoliko je godina preuzeo ovaj lijepi prostor s uzbudljivom i turbulentnom prošlošću, smješten u jednoj od najljepših zagrebačkih ulica . Meni obuhvaća tartar biftek, carpaccio, par rižota i pasti, par većih komada mesa, riblje filee i hlapa.
Fino&Vino enološki je bistro. Enološki znači da imaju sjajnog sommeliera, i da je izbor domaćih vina zaista iznimno dobar. Meni je tipičan za današnju zagrebačku scenu: tartar biftek, carpaccio, par tjestenina, par velikih komada mesa, među kojima ističemo izvrsnu janjeću pljeskavicu.
Baltazar, jedan od klasičnih zagrebačkih restorana, teško je stradao u nedavnom požaru. Hanami, u vlasništvu iste obitelji, počeo je kao sushi restoran da bi se sada pretvorio u azijski street food.
Glavni restoran legendarne gospođe Chen smješten je u velikoj staroj prizemnici između Nove Vesi i Zvijezde, s dugom restoranskom prošlošću. Asia za svoju vjernu publiku kompetentno premda s viškom msg-a, priprema tipična eurokineska jela.
Najstariji zagrebački restoran, koji gotovo neprekidno radi od 1913. godine ima spektakularan vrt i dobro meso, osobito mliječnu janjetinu. Okrugljak je vrijedna gradska institucija.
Plavo sunce gastronomska je pizzeria s maštovitim sastojcima i profesionalnim kuhanje., Lasagne znaju biti odlične, salate su vrlo dobre, a pizze bi, naravno, bile atraktivnije da izlaze iz krušne a ne iz električne peći.
Tač je ambiciozan tradicijski gastronomski restoran s vrlo dobrim mesom, sezonskim povrćem, dobrom do odličnom ribom i izvrsnom kolekcijom prirodnih vina. U Taču se kuha ozbiljno i pošteno.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.