Strogi centar Zagreba, prostor između Draškovićeve i Britanskog trga oduvijek su punili luksuzni ili tradicionalni restorani. Tako je bilo od osamdesetih godina koje su obilježili Tiffany i Phoenix, ali i Split i Kornati. Tako je bilo do prije dvije tri godine kad su se u Centru počeli otvarati prvi street food restorani poput Haustor Hausa. Sada ih je sve više. Street food definitivno vlada središtem grada.
S druge strane, u strogom centru Zagreba postoje samo dva fine dining restorana: Nav Tvrtka Šakote i Theatrium Filipa Horvata. Lista najvažnijih restorana u Centru kreće od Draškovićeve i Stare Vlaške
Riječ je o najelegantnijem gastrotainmentu u Zagrebu, koji se uvijek trudi držati solidnu razinu kvalitete hrane uz dobar servis i seksi ugođaj.
Prije godinu i pol kad je otvoren, El Toro je bio jedno od najvrućih mjesta u Zagrebu, zahvaljujući odlično pogođenom meniju i dobroj vrijednosti za novac. Vidjet ćemo kako će se snaći u postpotresnoj atmosferi.
Byblos nije ni dobar ni loš: meze su dobre, dok su veća jela amaterska, uz uporabu vrlo jeftinih sastojaka. Želi li zaista postati ozbiljan restoran, Byblos se mora profesionalizirati. Nismo sigurni je li za to kognitivno sposoban ili vlasnica misli da gostima zaista može prodavati prastaru smrznutu janjetinu.
Franko ima vrhunski sushi i vrlo ukusan poke. Ni spring rollsi nisu loši. Vinska karta spada među bolje u Zagrebu.
Zagrebačka gostiona s vrlo korektnim faširancima, naprednom verzijom zagrebačkog šnicla i hedonističkim kajzeršmarnom, veliki je doprinos gradskoj street food sceni.
Pod zidom se prije korone počeo približavati ozbiljnijoj gastronomiji. Sada se vratio u bazičnu gastronomiju s nizom popularnih jela, od tartar bifteka i lungića do pečenog pileta, sve uz povoljne cijene.
Poke je jedan od boljih street food lokala u Zagrebu. Sastojci du korektni, kombinacije maštovite, a cijene jako povoljne.
Vinodol je u svom moderniziranom žanru vrlo tradicionalne kuhinje katkad gotovo izvrstan. Vinodol je primjer profesionalnog restorana, a neka su jela, poput bureka, soparnika, teleće pljeskavice ili punjene paprike, čisto zadovoljstvo.
Theatrium je izvrstan restoran koji se dobro snalazi u svim žanrovima: od progresivne europske kuhinje preko popularnih favorita poput tikka masale, do klasika poput Wellingtona. Chef Filip Horvat je čovjek koji zna.
Carpaccio je naprosto i neuništivo najpopularniji restoran u centru Zagreba. Carpaccio se prvi napunio poslije epidemije i odmah obnovio svoje zaista visoke ugostiteljske standarde. Ne treba posebno spominjati da je Carpaccio i ovog kasnog proljeća ponudio prve vrganje.
Burgeraj peče najbolje burgere u Zagrebu. Riječ je o jedinom burger baru gdje se burgeri svaki dan ručno mijese od svježe govedine bez ikakvih pojačivača okusa.
Nav Tvrtka Šakote daleko je najbolji zagrebački restoran, sudimo li isključivo po gastronomskim kriterijima. Moramo ponoviti da Šakotina hrana vrijedi dvije Michelinove zvjezdice, i da se može uspoređivati sa skoro svim europskim progresivnim restoranima.
Takenoko je velika, zaista važna institucija zagrebačkog ugostiteljstva. Takenoko nas je godinama učio sushiju i sashimiju.
Soi Fusion beskrajno je zabavno mjesto s dobrim koktelima, solidnim dan dan noodlesima, finim ramenom i jedinstvenim ugođajem u sklopu Swankyja, najboljeg zagrebačkog hostela.
Evergreen je prvi pravi hrvatski sushi bar (premda neki bivši restoranski poduzetnici neopravdano tvrde suprotno). Evergreen je mjesto s vrlo korektnim sushijem uključujući i nigiri, za prihvatljiv novac. Poslije epidemije i potresa Evergreen je stalno pun.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.