Formalno govoreći, u Zagrebu nikad nije postojao kvart koji se zove Centar -stok. No, morali smo ga formirati za potrebe ovog vodiča, jer svaki od dijelova grada koje smo uvrstili u Centar-Istok, prostor od Maksimira do Draškovićeve i od Petrove do Zvonimirove, imanaprosto premalo dobrih lokala da bi uopće mogao funkcionirati kao samostalni restoranski kvart.
Centar-Istok od većih ulica obuhvaća Zvonimirovu, Martićevu, Maksimirsku, Petrovu, Vlašku do Draškovićeve, Kvaternikov trg i Heinzelovu do Zvonimirove. U Centru-Istok nalaze se neki od najboljih zagrebačkih restorana, kao i jedina gradska Michelinova zvjezdica. Važni restorani u Centru Istok, od centra prema Maksimiru
Mali bar Ane Ugarković u svojoj sedmoj godini kuha bolje neko ikad. Hrana je vrlo sezonska, šarmantna, i tehnički uglavnom besprijekorna
Karijola je prije dvadesetak godina doslovno revolucionarno promijenila zagrebački i hrvatsku scenu pizzeria. Još se dobro drži.
Tajlandski kiosk ispred Importanne galerije prodaje uvjerljivo najautentičniju i najatraktivniju uličnu hranu u Zagrebu.
Ovaj mali dućan nudi visokokomercijalne igračke poput sushi burgera, ali i sasvim korektan nigiri .
Jedini zagrebački restoran sa zvjezdicom u postepidemijsko je razdoblje ušao s novim chefom, gastronomskim wunderkindom Brunom Vokalom.
Jedina slastičarna na ovoj listi proširila je asortiman luksuznim, tehnički savršeno izrađenim sladoledima.
Zlatna školjka omiljeni je susjedski, uglavnom riblji bistro, sa svježom hranom, dnevnim jelima i korektnim cijenama.
Toro je po svim elementima, od uređenja, preko hrane do servisa, jedan od najciviliziranijih i najugodnijih restorana u Zagrebu.
Uz klasični roštilj na drveni ugljen Batak servira i nešto sezonskih jela, plus goveđi tartar po nevjerojatno niskoj cijeni. Vinska karta jako je dobra za kriterije roštiljarne.
Šime je lokalni fenomen. Šime ignorira sezone i uvijek kuha jednu te istu hranu na žlicu (okej, ljeti nema sarmi). I uvijek je prepun.
Goleme porcije, prihvatljive cijene i korektna hrana razlozi su iznimne Budweiserove popularnosti. Biftek im zna biti odličan, premda velika većina gostiju ondje ne dolazi na steakove.
Plavi 9 morao se zbog potresa preseliti iz Zvonimirove u restoran Pod mirnim krovovima u Fijanovoj, koji pripada istoj firmi. Plavi 9 spada među najjeftinije i najsimpatičnije zalogajnice u gradu.
Bota Šare reklamira se sushijem koji zaista nije dobar. Međutim, kamenice su izvrsne, a i svježa riba katkad je prvorazredna .
Duksa je nastala na Karijolinoj školi i stekla vjernu, katkad fanatiziranu publiku. Čini se da im ide dosta dobro, jer su lani otvorili ekspozituru na Bundeku koja dijeli dobre i loše značajke maksimirske Dukse.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.