Nije vrijeme za kavijar i jastoge. Takva bi hrana u ovom trenutku, kako je ispravno primijetio jedan naš prijatelj, bila suprotna duhu vremena. U dvadesetak dana od otvaranja restorana, vidljivo je da sve kuhinje nude manje luksuznih sastojaka i da je pristup sastavljanju menija štedljiviji, što je sve logično.
S druge strane, razine kuhanja iznimno je visoka i precizna, dok sezonski sastojci dominiraju još više nego lani u isto vrijeme, što nas veseli Evo osam najboljih restoranskih jela, koja smo probali od završetka lockdowna do danas
Dimljene trešnje s kumkvatom, tri godine starim usoljenim šljivama i umakom od zelenih rajčica, jedno su od najrazrađenijih jela koja smo probali u Zagrebu. Rezultat ovog krajnje originalnog i kompliciranog pristupa sezonskom voću koje uglavnom grickamo sirovo, zaista je fantastičan. Tvrtko Šakota i ovim ljuto slanim trešnjama pokazuje zašto je zadnjih godina vodeći hrvatski chef.
Bruno Vokal otvorio je Noelovu sezonu nizom kompleksnih jela, od kojih su nas najviše impresionirale bijele šparoge punjene dimljenim jeguljom u holandskom umaku s masnoćom wagyua. Ovo jelo demonstrira još jedan radikalan pristup popularnom sezonskom sastojku, s vrlo uspješnim i ukusnim rezultatom.
Ana Grgić na novi je Bistroov jelovnik stavila divljeg poširanog brancina fantastične teksture i bogatog okusa. Jednako ukusna bila je i hrskava rolica od janjetine s mladim graškom, mentom i umakom od vrhnja i kumina
U Theatriumu smo večerali par dana poslije otvaranja, dok chef Filip Horvat još nije uveo degustacijske fine dining rnenije. Međutim, i njegov bistronomski jelovnik dodirnut je tehnikama visoke kuhinje. Uz ovu izvrsnu, gustu, slatko zelenu juhu s puno zrnja graška, impresionirala nas je i daleko najbolja tikka masala u Hrvatskoj.
Ovo sezonsko, naizgled jednostavno jelo s ručno izrađenim tjesteninom, još je jedan primjer gastronomski iznimno vrijedne i hedonističke bistronomije. Ana Ugarković briljira u povratku na scenu.
Klasični recept, poput cardinalea idealan je za krizna vremena. On sadržava škampe, bez kojih kvarnerski restorani ne mogu, ali koji za cardinale ne trebaju biti veliki i najskuplji. On je nostalgičan, što uvijek funkcionira u vrijeme povišenih psiholoških stanja, dok je zahvaljujući izvrsnom, gustom gazpachu, istodobno moderan.
Sushi u Navisu formom, a donekle i sastojcima, razlikuje se od svih drugih sushija u Hrvatskoj. Navisov je sushi velik, rustikalan, pun ribe i dnevnog ulova i sezonskog povrća. Po prvim reakcijama gostiju, ovaj će sushi uskoro dobiti fun klub.
Pravi je užitak i nažalost rijetkost, da u sezoni roštilja možete pojesti uistinu vrhunski roštilj. Kostina pljeskavica napravljena je od svježeg, ručno zamiješanog, delikatno začinjenog mesa, koje nije agresivno zadimljeno. Remek delo u svom žanru.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.