Scena sladoleda na hrvatskom tržištu jača iz godine u godinu. Orijent je nažalost, otišao u prosječnost, pa ga više nema smisla spominjati među ozbiljnim sladoledarima, no zato smo dobili izvanredni, inovativni Melt i hedonistički Le Kolač. Medenko se i dalje sjajno drži, dok su industrijski sladoledi ozbiljno pojačani Highlifeom, najpametnijom novom Ledovom linijom unatrag barem deset godina.
Kako je ,eto, danas vrijeme lijepo i sunčano, baš svibanjsko, a za vikend se očekuju temperature više od 25 stupnjeva, odlučili smo jutros objaviti listu sedam najboljih sladoleda koje možete ponijeti doma. To znači da na listi, nažalost, nema Melta jer Melt ne postoji kao trgovački nego samo kao ugostiteljski proizvod. Šteta je što se samoborski Medenko, koji je visoko na listi, ne distribuira u supermarketima, nego samo u malim trgovinama. Medenko je idealna roba za upmarket Sparova i Konzumova samoposluživanja.
Robert Hromalić napravio je prvi sladoled u Hrvatskoj u kojem se zaista osjeti okus pistacija. Dobre pistacije su naime pune zelenih tonova , uzrokovanih klorofilom. Ti se tonovi, međutim, ne osjete u 99 posto industrijskih proizvoda s pistacijama., dok Le Kolačevom sladoledu daju dodanu vrijednost koja ga je, uz perfektno kremastu teksturu, dovela na prvo mjesto naše ovogodišnje liste najboljih sladoleda na domaćem tržištu.
Prekrasna purpurna boja ove voćne bombe napravljene od “zabranjenog” vinskog grožđa (Izabela pripada rodu vitis labrusca, dok se vino proizvodi od grožđa iz roda vitis vinifera) samo je jedan od argumenata u korist možda najuspjelijeg Medenkova sladoleda uopće. Drugi, još važniji argument za drugo mjesto na ovoj listi jest besprijekorna ravnoteža slatkoće, svježine i zrele voćnosti. Medenkova Izabela malo je remek djelo, koje će vam uljepšati dan, proljeće I ljeto.
Mango i maline svojedobno neovisne američke tvornice sladoleda, koja je već dugo multinacionalka, naš su stalni favorit u ovakvim izborima. Riječ je o jako elegantnom sladoledu, najkremastijem na hrvatskom tržištu, ne preslatkom, s prirodnim okusima voća
Tamna čokolada snažan je Magnumov argument, jer je ovaj sladoled nastao u Belgiji, pod egidom velike industrije čokolade Callebaut, da bi sada bio u vlasništvu goleme korporacije Unilever. Magnumova čaša sladoleda od malina obložena je debelim slojem tvrde tamne čokolade, koju morate razbiti da biste došli do voćne kreme a onda je nastaviti krckati stiščući čašu. Kad se čokolada i maline pomiješaju s ovim taktilnim užitkom, rezultat je prilično spektakularan.
Ovaj je sladoled neuravnotežen, neelegantan, lagano presladak, ali toliko intenzivnog okusa po kandiranom đumbiru da ga zaista vrijedi probati. Riječ je o jednom do najoriginalnijih sladoleda u Hrvatskoj.
Half Baked je vjerojatno najpopularniji Ben & Jerry’s sladoled. Što i nije neobično, budući da je riječ o kombinaciji dva ranija bestselera: Chocolate Fudge Brownieja i Chocolate Chip Cookie Dougha. Ukratko, radi se o besramno slatkom i nezdravom sladoledu koji, međutim, među tinejdžerima ima kultno sljedbeništvo i koji je zapravo atraktivan proizvod u žanru teških, gustih, preslatkih i adiktivnih sladoleda.
Highlife, novi Ledov proizvod, jedini je niskokalorični sladoled na hrvatskom tržištu koji je zaista kremast. Svi drugi nemasni sladoledi ili sladoledi bez šećera koji se prodaju kod nas, nemaju ama baš nikakvu teksturu, nego asociraju na zamrznutu vodu ili zamrznuti voćni sok s umjetnim sladilima. Highlife je, međutim, pravi kremasti, bogati sladoled s relativno pristojnim okusom čokolade, i sa smiješno malo kalorija (manje od 100 na 100 grama).
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.