Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Steakovi od pečenog ljubičastog zelja s hrskavim slanutkom

kupus-steakovi-slanutak

Kad se kupus karamelizira nastaju čuda. Pečeni kupus nekako ne dobiva pažnju koju zaslužuje, pa je vrijeme da se i ta nepravda ispravi. Pečen na visokoj temperaturi, skromni kupus postaje slatko, raskošno povrće koje ne možete prestati jesti. Široko narezani “steakovi” od ljubičastog kupusa odlična su baza za hrskavi slanutak i krutone od začinskog bilja, s bogatom limunastom majonezom s češnjakom.

slanutak-zelje-sastojci

Sastojci

  • 2 glavice ljubičastog ili zelenog kupusa srednje veličine
  • 2 žličice soli
  • 1 3/4 žličice svježe mljevenog crnog papra
  • 2 šalice kuhanog slanutka, ocijeđenog, ili konzerve
  • 1 žličica mljevenog kumina
  • 1/2 šalica i 1 žlica ekstradjevičanskog maslinova ulja
  • 1 1/4 žličice mljevenog korijandera
  • 1/2 štruce sourdough kruha
  • 2 režnja češnjaka, zdrobljenog
  • 2 žličice dijonskog senfa
  • 2 žlice peršinova lista, sitno sjeckanog plus par cijelih listova za ukrašavanje
  • 1/2 šalica majoneze (jednostavan recept za domaću majonezu)
  • 2 žlice limunova soka

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Narežite glavicu kupusa na steakove debele 2 centimetra, drugu glavicu prepolovite. Složite narezani kupus na pleh i prelijte s malo ulja.

Okrenite steakove i polovice pa ponovno premažite uljem, posolite i popaprite. Pecite prvo kupus, polovice stavite na pleh rezanom stranom prema dolje. Pecite dok rubovi ne posmeđe a kupus ne omekša, trebat će 35 do 40 minuta. Steakove i polovice izvadite, pustite da se ohlade, pečene polovice kupusa možete koristiti za druga jela.

Dok se kupus peče, na drugi pleh stavite slanutak i osušite ga kuhinjskom krpom. Dodajte kumin, 1/4 šalice ulja, 1 žličicu korijandera, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, promiješajte da začini prekriju slanutak. Pecite 20 do 25 minuta dok slanutak ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskav, jednom promiješajte dok se peče. Prebacite slanutak u zdjelu i ostavite sa strane.

Dok se slanutak peče, natrgajte kruh na komadiće veličine zalogaja. U velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice maslinova ulja, 1 zgnječeni režanj češnjaka, 1 žličicu senfa, 2 žlice sjeckanog peršina, 1/2 žličice soli, 1/4 žličice papra i preostali korijander.Dodajte kruh, promiješajte da začini ulje prekriju kruh. Čim izvadite slanutak, na pleh stavite kruh i pecite 10-12 minuta dok ne postane hrskav i zlatne boje.

U majonezu umutite limunov sok i preostali češnjak, 1 žlicu maslinova ulja, 1 žličicu senfa i 1/2 žličice papra. Posolite koliko treba. Umak od majoneze razmažite po tanjuru, na njega stavite steakove od kupusa, na kupus stavite slanutak i krutone. Polijte s još malo umaka od majoneze, razrijedite ga s malo limunova soka ili vode ako bude trebalo. Pospite peršinovim listovima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.