Kad se kupus karamelizira nastaju čuda. Pečeni kupus nekako ne dobiva pažnju koju zaslužuje, pa je vrijeme da se i ta nepravda ispravi. Pečen na visokoj temperaturi, skromni kupus postaje slatko, raskošno povrće koje ne možete prestati jesti. Široko narezani “steakovi” od ljubičastog kupusa odlična su baza za hrskavi slanutak i krutone od začinskog bilja, s bogatom limunastom majonezom s češnjakom.
Sastojci
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Narežite glavicu kupusa na steakove debele 2 centimetra, drugu glavicu prepolovite. Složite narezani kupus na pleh i prelijte s malo ulja.
Okrenite steakove i polovice pa ponovno premažite uljem, posolite i popaprite. Pecite prvo kupus, polovice stavite na pleh rezanom stranom prema dolje. Pecite dok rubovi ne posmeđe a kupus ne omekša, trebat će 35 do 40 minuta. Steakove i polovice izvadite, pustite da se ohlade, pečene polovice kupusa možete koristiti za druga jela.
Dok se kupus peče, na drugi pleh stavite slanutak i osušite ga kuhinjskom krpom. Dodajte kumin, 1/4 šalice ulja, 1 žličicu korijandera, 1/2 žličice soli, 1/2 žličice papra, promiješajte da začini prekriju slanutak. Pecite 20 do 25 minuta dok slanutak ne dobije zlatnu boju i ne postane hrskav, jednom promiješajte dok se peče. Prebacite slanutak u zdjelu i ostavite sa strane.
Dok se slanutak peče, natrgajte kruh na komadiće veličine zalogaja. U velikoj zdjeli pomiješajte 1/4 šalice maslinova ulja, 1 zgnječeni režanj češnjaka, 1 žličicu senfa, 2 žlice sjeckanog peršina, 1/2 žličice soli, 1/4 žličice papra i preostali korijander.Dodajte kruh, promiješajte da začini ulje prekriju kruh. Čim izvadite slanutak, na pleh stavite kruh i pecite 10-12 minuta dok ne postane hrskav i zlatne boje.
U majonezu umutite limunov sok i preostali češnjak, 1 žlicu maslinova ulja, 1 žličicu senfa i 1/2 žličice papra. Posolite koliko treba. Umak od majoneze razmažite po tanjuru, na njega stavite steakove od kupusa, na kupus stavite slanutak i krutone. Polijte s još malo umaka od majoneze, razrijedite ga s malo limunova soka ili vode ako bude trebalo. Pospite peršinovim listovima.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.