Zaklada Budi Foodie koju je u okviru kongresa Chef’s Stage pokrenuo chef šibenskog Pelegrinija Rudolf Štefan, jedna je od najvažnjih inicijativa u hrvatskoj gastronomiji. Budi Foodie mladim talentiranim kuharima, slastičarima i voditeljima restorana plaća pune stipendije za školovanje na najboljim svjetskim školama.
U četvrtak je počeo novi ciklus prijava za natječaj Budi Foodie, za drugu generaciju stipendista. Mogu se prijaviti kandidati u dobi od 16 do 26 godina.
Natječaj je otvoren od 15. siječnja do 5. veljače. Kandidati se prijavljuju ispunjavanjem obrasca koji je dostupan OVDJE. Prvo testiranje održat će se 12. veljače u kuhinji restorana Pelegrini (jedna Michelinova zvjezdica). Imena finalista najtečaja bit će objavljena 19. veljače, a finale i proglašenje dobitnika stipendije održat će se na ovogodišnjem trećem Chef’s Stageu 16. i 17. ožujka.
„Budućnost uvijek leži u mladim ljudima. Ako želimo bolju budućnost, trebamo uložiti svoje vrijeme i znanje u mlade. Osim što ovi mladi ljudi to svojim trudom itekako zaslužuju, usput radimo i goleme iskorake za zajednicu – školujemo one najbolje i najtalentiranije bez dodatnog, a nekim obiteljima i nepremostivog, financijskog tereta. Duboko vjerujem da je to naš posao – učiniti dobro kad god možemo i svijet ostaviti boljim nego što smo ga našli“, rekao chef Rudolf Štefan najavljujući drugi natječaj fondacije.
U prvoj generaciji Budi Foodie je na školovanje poslao troje mladih talenata. Nikolina Putica je završila program Basic Cuisine na prestižnoj akademiji Le Cordon Bleu Istanbul i stažirala u restoranu Neolokal kod sjajnog Maksuta Askara. Tibor Valinčić upravo je na jednogodišnjem programu talijanske akademijeIntrecci koji se bavi upravljanjem i inovacijama u restoranima, a slastičarka Marina Levak u svibnju nastavlja školovanje na cijenjenoj francuskoj školi Ecole Nationale superieure de patissierie – Ducasse & Thurie.
“Pozivam sve hrvatske tvrtke da nam se pridruže u financiranju zaklade Budi Foodie kako bismo zajedničkim trudom okrenuli trend odlaska mladih ljudi koji se u turizmu jako osjeća. Zajedno možemo iznjedriti novu generaciju stručnjaka koji će nakon svjetskog školovanja donijeti novu energiju i kreativnost u Hrvatsku gastronomiju i vratiti optimizam lokalnoj zajednici u kojoj će djelovati. Pridružite nam se, jednog ćemo se dana na to osvrtati kao na dan kada smo iskoračili i učinili razliku“, zaključio je chef Rudolf Štefan.
RUČAK S RUDIJEM ŠTEFANOM Nadam se da ćemo u pet godina kroz Budi Foodie odgojiti 20 do 25 vrhunskih chefova
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.