Pet hrvatskih chefova dosad je dobilo Michelinove zvjezdice. U protekloj su godini, osim njih, hrvatsku gastronomiju obilježili chefovi koji su prvi put otvorili samostalne restorane, poput Tvrtka Šakote, ali i oni koji su dramatično pozitivno promijenili svoje dosadašnje projekte, poput Hrvoja Kroflina, koji je od Mana2 stvorio jedna od najuzbudljivijih hrvatskih restorana,
Prilično čvrsto vjerujemo da će neki od kuhara s naše liste kandidata za izbor Chefa godine za nekoliko mjeseci dobiti svoje prve zvjezdice. Pravila za izbor Chefa godine ista su kao i pravila za izbor Restorana godine. U izboru sudjeluju samo profesionalci, svaki glasač rangira chefove od prvog do petog mjesta, pa dodjeljuje 10 bodova prvoplasiranom, 8 bodova drugom, 6 bodova trećem, 4 boda četvrtom, i 2 boda petoplasiranom kandidatu. Nitko ne može glasati za samog sebe ili za chefa koji radi u njegovom restoranu. Lista je, naravno, otvorena, što znači da svaki sudionik ankete može glasati i za chefa koji nije na listi. Evo kandidata, abecednim redom.:
Mario Curić već godinama vodi kuhinju jedinog dubrovačkog Michelinova restorana. Curić je radio u 360 još dok se taj restoran zvao Gil’s, i dok ga je vodio francuski chef Gilles Camilleri
Daniel Đekić osvojio je prvu Michelinovu zvjezdicu za Hrvatsku , da bi dvije godine zaredom zaredom svojim elegantnim kuhanjem obranio status Michelinova restorana.
Marina Gaši jedna je od najistaknutijih pripadnica hrvatske autorske kuhinje.
Ana Grgić suvereno vodi sve kulinarske servise najboljeg hrvatskog hotela, a u Zinfandelu se uspješno bavi visokom hotelskom kuhinjom.
Filip Horvat stoji iza najambicioznijeg ovogodišnjeg restoranskog projekta u Zagreb. Njegovo je kuhanje u Theatriumu moderno i elegantno.
Goran Kočiš imao je iza sebe prilično herojsku godinu. Prvo je osvojio jedinu Michelinovu zvjezdicu u Zagrebu, da bi se zatim, u devetom I desetom mjesecu, morao istodobno brinuti za dva restorana; Noel Zagreb i Noel Buje.
Radom u Hiši Franko, 37. najboljem restoranu na svijetu, Bernard Korak izborio je status trajne vrijednosti hrvatske gastronomske scene. Vjerujemo da će taj status potvrditi u obiteljskom restoranu.
Hrvoje Kroflin radi u restoranima Mano dulje od deset godina. U oba Mana znao nam je kuhati neka od najukusnijih i najkompleksnijih jela u Zagreb. No, tek u novoj verziji Mana2 njegove vještine i talenti došli su do punog izražaja.
Belizar Miloš tehnički je perfektan chef koji je turistički restoran uspio pretvoriti u ozbiljan gastronomski restoran.
Sashimi i sushi chefa Pribičevića zaista su svjetski relevantni, a neki njegovi nigiriji jako su lokalni i neobično originalni.
Premda u zadnjih godinu dana više vremena provodi na tv snimanjima,, edukacijama I kao gost u drugim restoranima, nego što kuha u vlastitom restoranu, David Skoko mora biti na svakoj listi najboljih hrvatskih kuhara, jer on, naprosto, jest jedan do tri ili četiri najbolja hrvatska kuhara, i jer je njegov utjecaj na hrvatsku gastronomiju jako dubok i pozitivan.
Najmlađi hrvatski dobitnik Michelinove zvjezdice prerastao je u ozbiljnog, tvrdog,odgovornog profesionalca po međunarodnim kriterijima, u što smo se uvjerili prije dva mjeseca u Milanu na izboru za S.Pellegrino Young Chef. Profesionalizam i talent čine dugoročno pobjedničku kombinaciju.
Tvrtko Šakota u Navu kuha najmoderniju hranu koja se trenutno može probati u Hrvatskoj.
Rudolf Štefan, dobitnik Michelinove zvjezdice, uzastopni je pobjednik više izbora za najboljeg hrvatskog kuhara. Gospodin Štefan pokretač je nekih do najvažnijih projekata u hrvatskoj restoranskoj industriji, poput Chef’s Stagea i zaklade Budi Foodie.
Vinodol je najveća hranionica u centru Zagreba. Chef konzultant Rudolf Štefan dao je Vinodolu, nacionalnom restoranu par excellence, stanovitu gastronomsku pozlatu.
Ante Udovičić jedan je od tehnički najkompetentnijih hrvatskih restoranskih chefova
Sadašnje izdanje Malog bara trijumf je koncepta gastronomskog bistroa. Kad bi neka tv mreža uspjela nagovoriti gospođu Ugarković, koja nikad nije pisala bolje recepte i sastavljala atraktivnije jelovnike,da se ponovo pojavi na televiziji, dobili bismo instantni hit visoke kvalitete.
Malteški Hrvat Jeffrey Vella već je više od deset godina jedan od glavnih demijurga visoke gastronomije u Hrvatskoj,a Cap Aureo njegov je veliki trijumf, Kladili bismo se da će u veljači dobiti zvjezdicu .
Hrvoje Zirojević kuha virtuozno, s puno razumijevanja prema sastojcima, najviše ribama i rakovima, i s puno želje da gost uživa u njegovoj hrani.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.