Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slane srdele generala Gotovine jako su dobre, ali bi trebale biti pakirane u maslinovu ulju

pelagos-srdele

Kad se prije točno sedam godina vratio iz Haaga i održao sjajan govor na Trgu bana Jelačića s poantom Rat je gotov, general Ante Gotovina bio je prilično siguran da se više neće baviti vojskom, a ni politikom. Pa je postao ribar.

I to jedan od najuspješnijih ribara u Hrvatskoj. Gotovinina tvrtka Pelagos proizvodi plavoperajnu tunu najviše svjetske  klase, koja uglavnom, ali više ne isključivo, završava na inozemnim tržištima.

Osim fantastične tune za nigiri i sashimi, general Gotovina pokrenuo je i preradu sitne plave ribe, pa smo danas u našem susjedskom supermarketu naišli na marinirane inćune i slane srdele s etiketom Pelagos. Kupili smo srdele  20 kuna za 70 grama ribe neto) koje su nas zamalo oduševile.

Gotovinine slane srdele debele su, masne, sočne, prepune okusa i slane baš koliko treba. Mogle bi se uspoređivati s vrhunskim portugalskim zanatskim slanim srdelama, da nisu pakirane u suncokretovu ulju.

Ova riba naprosto zahtijeva maslinovo ulje. Jednu smo srdelu probali samu, nakon što smo isprali suncokretovo ulje. Njen nas je okus podsjetio na jadranske ribarnice prije rata. Drugu smo srdelu začinili s dosta Belićeve Bjelice i par kapi Habañero Tabasca: riba je procvala i približila se ozbiljnom gastro proizvodu. Ovako žestoke ribe obavezno  treba jesti i s jako dobrim kruhom, po mogućnosti sourdough kruhom.

Uz Gotovinine srdele još bismo preporučili par kapi soka od dalmatinskih limuna, marinirani ljubičasti luk i čašu-dvije trpkog ali zrelog i odležanog crnog vina poput dobrih terana i plavaca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.