Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Istra je opet proglašena najboljom maslinarskom regijom na svijetu. To je najveći uspjeh hrvatske gastronomije ikad

masline-berba-ruke

Flos Olei, najutjecajniji svjetski maslinarski medij, ovih je dana proglasio Istru najboljom svjetskom maslinarskom regijom. Četvrti put zaredom. U čemu je Hrvatska dosad bila četiri puta zaredom najbolja na svijetu ili bar u Europi ako ne računamo pojedinačne fenomene poput Rimca?

Doslovno ni u čemu, uključujući vaterpolo, nogomet, rukomet i tenis. O izvansportskim djelatnostima da ne govorimo. Istra je svojim uljima etablirala Hrvatsku kao potencijalno relevantnu svjetsku gastronomsku destinaciju.

Istarska ulja baza su trokuta koji mora činiti hrvatski međunarodni gastronomski identitet. Druga dva elementa tog identiteta jesu, naravno, bijeli tartufi i kvarnerski škampi. Na temelju tog trokuta, koji ima bezuvjetnu svjetsku gastronomsku vrijednost, mogu se afirmirati drugi elementi hrvatskog gastronomskog identiteta: od tune i drugih riba, preko sireva, do crne slavonske svinje i mikrosezonskog voća, povrća i žitarica.

Uistinu senzacionalni uspjeh istarskih maslinovih ulja za međunarodnu je afirmaciju hrvatske gastronomije jednako važan kao i Michelinove zvjezdice.

Sada taj fantastični rezultat treba promovirati svim mogućim kanalima , a ne samo gastronomskim i turističkim. Krajnje je vrijeme da istarska ulja postanu dio hrvatske diplomatske legitimacije; tko god službeno predstavlja Hrvatsku u svijetu, trebao bi je predstavljati i istarskim uljima.

Nažalost, umjesto da uvrsti ulje u obavezni katalog hrvatskog predstavljanja u svijetu, ova je vlast lani poslala vojsku inspektora na Dane maslinova ulja u Vodnjanu. Nadamo se da se taj nevjerojatni državni skandal neće ponoviti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.