Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto se bijela piva odlično slažu sa širokim gastronomskim repertoarom

blanc-pairing-g

Bijelo pivo, bile da je riječ o belgijsko-francuskom witbieru (bierre blanche) ili njemačkom hefeweizenu, uvijek je naglašeno svježe. Svježa alkoholna pića raspolažu golemim potencijalom za slaganje s hranom, naprosto zato što kiseline i osjećaj  svježine izazivaju apetit, odlično neutraliziraju masnoću u hrani te vrlo dobro apsorbiraju najrazličitije začine.

Bijelo pivo pri slaganju s hranom funkcionira kao svježe, hrskavo bijelo vino. Nije neobično što su svježa vina uvjerljivo najprodavanijabuteljirana vina u restoranima u mediteranskim podnebljima. Ona se perfektno slažu s ekstenzivnim gastronomskim katalogom, gase žeđ i ne opterećuju viškom ekstrakta, tanina ili alkohola.

blanc-pairing

Crna vina zaista bolje idu uz crveno meso, nego uz bilo koju drugu grupu sastojaka (iznimka je pinot noir, koji se odlično slaže  s ribom, te vina poput beaujolaisa), dok mlada i svježa bijela vina idu i uz salate, uz školjke, uz ribu, ali i uz tjesteninu, a osobito dobro uz rižote i sireve. Slična načela vrijede i za pivo: carbonnade se kuha s moćnim tamnim pivom poput chimaya, dok jake IPA-e idu odlično uz vrhunske burgere.

Međutim, bierre blanche i hefeweizen zbog svoje se svježine dobro slažu i s pizzom, ali i sushijem, dok bierre blanche zahvaljujući citrusima i korijanderu, ide perfektno  uz indijsku i tajlandsku hranu, kao i uz čitav niz ljetnih salata. Evo kratkog multikulturalnog jelovnika uz bijela piva.

1. Proljetno i ljetno povrće

sparoge

Šparoge na žaru Ovdje 1664 Blanc funkcionira dobro zbog citrusnih okusa, koji idu uz zelene, herbalne okuse šparoga.

Kuhani mladi grašak Kiselo slatki završetak bijelih piva lijepo se slaže sa slatkoćom mladog graška

Kuhani mladi bob Ovdje su opet važni citrusi, koji zaokružuju robusni okus boba.

Salate od zelenog povrća s citrusnim vinaigretima Salate s vinaigretom tradicionalno se loše slažu s vinom i pivom, jer octena kiselina uništava okuse alkoholnih pića, osobito vina. No, napravimo li dresing s limunom, narančom ili grejpom, on će dobro ići s vinom, a još bolje s pivom koje sadrži citruse.

Pečene paprike Čarobna slatkoća ispravno pečenih paprika traži slatko-kiselo piće:polushi rizling ili bijelo pivo.

Pečeni ili kuhani mladi kukuruz Lagano, osvježavajuće pivo prirodna je pratnja za kukuruz šećerac

2. Azijski okusi

pad-thai

Curry s kokosovim mlijekom Curry se tradicionalno poslužuje s pivom. Pivo s korijanderom poput Blanca komplementarno je curryu,u čijoj se bazi skoro uvijek nalaze sjemenke korijandera. Pjena i slatko kiseli završetak ublažavaju ljutinu.

Pad Thai Pad Thai zna biti težak zbog masnoće kikirikija pomiješane s ugljikohidratima tjestenine. Narančina kora iz bijelog piva efikasno olakšava takva jela.

Sushi Uz nigiri s otorom ili jeguljom pijemo, naravno, bogato bijelo vino ili crni pinot, ili šampanjac blanc de blancs. Uz većinu drugih vrsta sushija osvježavajuće bijelo pivo odličan je izbor.

Tempura Tempura od povrća i bijelo pivo idu izvrsno skupa. Ni tempura s kozicama ne zaostaje. 

3. Riba i meso

grill-riba-orada

Školjke Sve do prije Drugog svjetskog rata u Americi se uz kamenice pilo skoro isključivo pivo. Dapače, postoji stil piva nazvan po kamenicama.Oyster Stout počeo se proizvoditi prije stotinjak godina, a nije dokazano jesu li prvi brandovi zaista sadržavali kamenice. Bijela piva posebno se dobro piju uz dagnje, jer ih oživljavaju  ksielinom i aromatičnošću

Dimljeni losos Riječ je o još jednoj klasičnoj kombinaciji: losos traži svježinu i puno pjene, a ne smeta mu lagana slatkoća, o čemu svjedoči činjenica da se dimljeni losos tradicionalno servira uz malt whiskyje, od kojih mnogi imaju blago slatki aftertaste.

Ceviche Ceviche mora biti pun korijandera. Pravi ceviche mora biti ljut. Što će vam bolje od piva s korijanderom, koje ublažuje ljutinu.

Pohana piletina Pohana ili pržena piletina naprosto traži osvježavajuće pivo. Citrusi iz piva poput Blanca olakšavaju masnoću  piletine.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s tvrtkom  Carlsberg Croatia

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.