Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Starac i more dobar je i konzervativni restoran u Novalji, gradu prepunom prenabrijanih klinaca iz cijelog svijeta

starac-i-more-g

Novalja je, lošem vremenu usprkos, već jako puna. Vlasnik Boškinca Boris Šuljić procjenjuje da u mjestu trenutno boravi oko osam tisuća spring breakera, koji pune bezbrojne klubove, kafiće i restorane, koji piju od 0 do 24, i koji paradiraju Novaljom u raznim tribalističkim uniformama.

Ponuda hrane u Novalji prilagođena je zahtjevima nabrijanih partijanera: svi mogući oblici prženih ugljikohidrata i proteina, plus fejkana lokalna hrana. Starac i more, stari riblji restoran u centru Novalje, potpuno odudara of atmosfere gradića koji bi jednom, uz inteligentniju lokalnu vlast, mogao postati hrvatska Ibiza. 

starac-i-more-ulaz

U Starac i more uputili su nas Boris Šuljić i njegov sve bolji chef Matija Bregeš. Pitali smo gdje se u Novalji može pojesti dobra svježa riba i obojica su odmah spomenuli Starac i more. Pa smo otišli i zaista jako dobro ručali.

Počeli smo s uzorno svježim brbavicama s grilla i klasičnim starinskim koktelom sa škampima, raskošnim jelom koje srećom upravo doživljava renesansu. Nastavili smo s izvrsnom oradom, jednom od najboljih ove godine, i jako finim šaragom. Osim što su ribe bile jako svježe, u Starcu i moru su ih zaista perfektno ispekli. Meso je bilo čvrsto, lijepo sočno, ali nimalo sluzavo kao kod nedovoljno pečenih riba. U blitvu je, nažalost, zalutao neki nepotreban pojačivač okusa, ali su tekstura i boja blitve ostali jako dobri.

Zanimljivo je da se na svakom stolu nalazi toskansko ulje iz čuvene Tenute San Guido, dok su nama još donijeli dva andaluzijska ulja šampionske uljare Castillo de Canena, što sve svjedoči o strateškoj suradnji Starca i mora za zagrebačkim Acrobatom, koji uvozi ta ulja. Suradnja s Acrobatom vidljiva je i na vinskoj karti punoj Simčiča, Billecart Salmona, Lefleaivea i dr.Loosena. Mi smo pili odličan Cebalov Grk iz 2017.

Starac i more, lokal koji upravo proslavlja 21. rođendan, više je nego korektan riblji restoran, s vrlo dobrom vinskom kartom i neobično profesionalnom poslugom.  Kad smo poslije ručka zamolili za trešnje, rekli su nam da ih nažalost nemaju. Za petnaestak minuta tanjur s fantastičnim svijetlocrvenim trešnjama ipak se stvorio na našem stolu, što znači da je netko iz restorana otišao do obližnje tržnice i kupio trešnje.

Premda se Starac i more svojom ozbiljnošću ne uklapa u adrenalinsko adolescentsku atmosferu Novalje usred springbreaka, skupina klinaca odlučila je u petak oko dva baš ondje napuniti baterije za dolazeću večer.

STARAC I MORE

Ulica Braće Radić 28, Novalja

HRANA +3/5  VINA 4/5  AMBIJENT +3/5  POSLUGA 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.