Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

50 TOP PIZZA Ovo su najbolje europske pizzerie za 2019.

50toppizza

Drugu godinu zaredom pod pokroviteljstvom S. Pellegrina u Milanu se proglašavaju najbolje pizzerije na svijetu, u izboru 50TopPizza. Izbor, koji ima ambiciju u svijetu pizza postati ono što su World’s 50 Best Restaurants i World’s 50 Best Bars u svojim kategorijama, bavi se najboljim talijanskim pizzama na svijetu bez obzira na stil. U vodiču koji predstavlja ovaj izbor, pizzerije se ocjenjuju slično kao restorani, samo se umjesto zvjezdica ili toka dodjeljuju peći. Od jedne, do pet peći za najbolje.

Kako u svom manifestu navode organizatori izbora, vodič 50TopPizza ne vodi se ideološkim načelima. Nagrađuje originalne koncepte provedene s odjećajem za mjeru i vrhunske pizze sa sezonskim lokalnim proizvodima, po mogućnosti zaštićenog porijekla. Najbolje pizzerije u ovom izboru moraju voditi računa o ekologiji i imati što precizniju definiciju i stil, bez trendovskih opterećenja.

Slično kao u S. Pellegrinovu izboru njaboljih restorana, inspektori su autonomni i pozvani da ocjenjuju pizzerije u svojoj regiji. Ocjenjivanje počinje anketom 150 talijanskih inspektora, koji ne smiju imati nikakve poslovne ni privatne veze s pizzerijama. 50TopPizza je razvio posebni algoritam koji regijama dodjeljuje težinu prema veličini, broju stanovnika, broju turista i koncentraciji pizzeria u određenim zonama. Svaki inspektor može ocijeniti određeni broj pizzeria u svojoj regiji i izvan svoje regije. Radi održavanja anonimnosti, svake godine se promijeni oko 30 posto inspektora.

Osim same pizze, glavni faktor je razina ugostiteljstva. Pizza mora biti jasan i vrhunski izraz stila koji je pizzeria odabrala, veliki naglasak je na kombinaciji elemenata i kvaliteti sastojaka. Usluga je drugi najvažniji faktor u ocjenjivanju, kompetencija osoblja u sali, pzonavanje pizze, pairing s vinima i pivima i gostoljubivost.

Ambijent je treći važan element, ne toliko veličina koliko ugodnost prostora i pažnja posvećena dizajnu i urednosti. Inspektori dolaze anonimno i čekaju kao i svi ostali gosti. Brzina servisa, uvjeti u kojima se čeka, poštivanje redoslijeda gostiju i vještina u zadovoljavanju specijalnih zahtjeva mogu napraviti veliku razliku u ocjeni. Posebna pažnja u ocjenjivanju posvećuje se vinskoj i pivskoj karti i karti pića i koktela.

Na koncu, ocjenjuju se odnosi s medijima, koliko je i na koji način pizzeria prisutna na društvenim medijima. Nakon što istekne rok za ocjenjivanje, 50TopPizza provodi drugu anketu u kojoj se provjeravaju iskustva inspektora i ažuriraju popisi radi pizzeria koje su se u međuvremenu otvorile ili zatvorile. Rezultat je izbor pizzeria koje nude najbolje ukupno iskustvo. Prema izboru 50TopPizza za 2018. godinu, najbolja pizzeria na svijetu je Pepe in Grani, kampanijska pizzeria pizzaiola Franca Pepea.

50TopPizza objavljuje i regionalne liste te listu 50 Najboljih napolitanskih pizza na svijetu. Svjetska lista za 2019. još nije izišla, ali ovih je dana objavljen izbor najboljih europskih pizzeria. Na toj listi dominiraju London i Pariz koji upravo proživljavaju revoluciju gourmet pizza i zauzimaju prvih dvadesetak mjesta.

Prvo mjesto zauzela je londonska ekspozitura pizzerie 50 Kalò Cira Salva, nasljednika poznate loze pizzaiola čija su istraživanja ekstremno hidratiziranih tijesta značajno utjecala na ovaj biznis. Na drugom mjestu je Bijou, pariška pizzeria chefa Genara Nastija koji je definiciju moderne, sofiticirane pizze pomaknuo toliko da je praktički ušao u teren progresivnog fine dininga ne napuštajući tradicionalne principe talijanske pizze. Treće mjesto zauzeo je slavni Bæst iz Kopenhagena, vjerojatno jedna od najposvećenijih ekipa u svijetu pizza, koja u svom restoranu doslovni primjenjuje filozofiju nultog kilometra na gourmet pizzama, od brašna iz lokalnih mlinova do mozzarelle koju sami rade u restoranu.

Dosta su zastupljene i njemačke i moskovske pizzerie, a među najbolje je ušla i jedna pizzeria iz Tirane. Hrvatske naravno nema na listi. Evo koje su najbolje europske pizzerie 2019. 

 1. 50 Kalò di Ciro Salvo, London
 2. Bijou, Pariz
 3. Bæst, Kopenhagen
 4. Ober Mamma, Pariz
 5. Pizzeria Luca, Kopenhagen
 6. Kytaly, Ženeva
 7. Lilla Napoli, Falkenberg (Švicarska)
 8. Addommè, LOndon
 9. L’Antica Pizzeria da Michele, London
 10. Gazzo, Berlin
 11. Mother, Kopenhagen
 12. L’Antica Pizzeria, London
 13. Nnea Pizza, Amsterdam
 14. Paesano Pizza, Glasgow
 15. Pizzeria Montana, Frankfurt
 16. Made of Dough, London
 17. Putte’s Bar and Pizza, Helsinki
 18. Louie Louie, Pariz
 19. Manhattan Terrazza, Pariz, 
 20. Rudy’s Neapolitan Pizza – Ancoats, Manchester
 21. Grosso Napoletano Santa Engracia, Madrid
 22. Pizza Nuova, Prag
 23. La Pasta e La Pizza Eataly, Moskva
 24. La Pizza è Bella, Bruxelles
 25. La Stella del Sud, Lambach (Austrija)
 26. Malafemmena, Berlin
 27. Forno d’Oro, Lisabon
 28. Oven Mozzarella Bar, Madrid
 29. Hai Cenato, Londra
 30. Positano, Kijev
 31. Bov, Göteborg
 32. Double Zero Neapolitan Pizza, Manchester
 33. Pizzeria Tripletta, Pariz
 34. Pizzeria Popolare, Pariz
 35. Manifesto, Dublin
 36. La Piola Pizza, Bruxelles
 37. Standard Serious Pizza, Berlin
 38. 60 seconds Pizza Napoletana, München
 39. La Balmesina, Barcelona
 40. Vinoteket, Oslo
 41. La Bella Napoli, Atena
 42. Ave Pizza, Varšava
 43. Sodo Pizza Hoxton, London
 44. Santoré, London
 45. Pepper Pizza & Cocktail, Tirana
 46. Basilicò, Bratislava
 47. Kaja Pizza Köök, Talin
 48. Luciano, Moskva
 49. Guillaume Grasso, Pariz
 50. Animaletto Pizza Bar, Bukurešt
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.