Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što je Blue Java, banana za kojom su poludjeli i slastičari i voćari

blue-Java-banana

Banane rastu u stotinama vrsta, ali ako ih volite i redovito jedete, devedeset je posto šanse da uživate u sorti Cavendish. 

Cavendish je najrasprostranjenija komercijalna sorta banana. Uzgajaju se, uvoze i jedu posvuda jer su velike, otporne i dobro podnose transport. No, ako ste ikad putovali u Aziju ili u nekom boljem stranom dućanu imali prilike kupiti druge sorte banana, ili možda banane koje su ubrane onda kada su zaista zrele i nisu vidjele hladnjaču, znate da Cavendish ni izbliza nije najukusnija banana. Osim toga, zadnjih neliko godina plantaže Cavendisha desetkovala su gljivična oboljenja koja su se iz jugoistočne Azije proširila na Pakistan, Libanon, Jordan, Oman, Mozambik i u australski Queensland.

To je na tržištu otvorilo vrata Blue Javi, sorti banana čija popularnost vrtoglavo raste. Slastičari, chefovi i kupci doslovno luduju za Blue Javom. Ova sorta spada u one fenomenalne prirodne mashupove koji nadilaze sve kuharske inovacije. Blue Java ima okus sličan sladoledu od vanilije i funkcionira istodobno kao voće i desert, pa je zovu i sladoledna banana (ice cream banana). Prodaje se i kao havajska banana, krie i cenizo. Otporna je kao i Cavendish i izvrsno podnosi hladnoću.

Zelena Blue Java ima lijepu plavu koru po kojoj je i dobila ime, a zrela banana ima pahuljasto kremasto meso koje se ne pretvara u vlažnu kašu kao kod Cavendish banane, pa je puno pogodnija za razne slastičarske recepte, od kremastih slastica do keksa i kruhova. Smrznute Blue Java banane umočene u čokoladu postale su ulični hit. Blue Java se uzgaja još od 1920-tih. Nastala je spontano mutacijom drugih sorti banana poput takozvanih jabučnih banana koje imaju izražen citrusni okus i Mysore banana koje imaju note šumskog voća. Trenutno se najbolje Blue Java banane uzgajaju na jugu Floride, u dijelovima Kalifornije i sjeverozapadne američke pacifičke obale, na Fijiju, Filipinima i u centralnoj Americi.  

Zbog otpornosti na hladnoću, Blue Java dobro uspijeva i u krajevima gdje temperature padaju do -7, pa su je ljudi počeli uzgajati u vrtovima po cijeloj Americi. Sve je traženija i u Europi. Može narasti do 5,5 metara, plodovi su veliki oko 13 centimetara i brzo sazrijevaju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.