Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šibenski Barun restoran je s puno grešaka, u kojem smo jeli odlične rovanice i dobru ribu

Ulica Podsolarsko koja vodi od Solarisa prema Šibeniku, tipična je srednjodalmatinska apartmanska cesta. Kroz prozore restorana Barun promatrali smo, s lijeve strane, dizalice i bagere kako grade neku veliku kuću, jednu od brojnih prostranih zgrada u tom kraju. Veći dio pogleda srećom je otvoren na more, koje je u utorak bilo mirno i glatko.

Barun je također smješten u ovećoj apartmanskoj kući, s dvadeset ili više parkirnih mjesta, u koju je očigledno uloženo mnogo novca. Sam je restoran uređen u duhu cestovne srednjodalmatinske arhitekture i dizajna: namještaj ostavlja dojam nečega između kiča i neartikulirane rustikalnosti. Vinska karta nije puno bolja.

Na njoj uopće nema dalmatinskih bijelih vina, što je prilično nevjerojatno, osim jednog jako slabog pošipa. Pjenušci su prevedeni kao sprinkled wine, što spada u antologiju najzabavnijih krivih prijevoda u hrvatskom ugostiteljstvu.

Jelovnik je generički, s nekoliko steakova i još jednim neobičnim prijevodom, ovaj put na hrvatski. Saute Stroganoff su, tko zna zašto, nazvali gulaš Stroganoff.

Morska je hrana, međutim, neočekivano dobra. Ne znamo jesmo li imali sreće, ali rovanice koje smo naručili za predjelo bile su senzacionalne: debele, mineralne, jodizirane, elastične a ipak meke. Kao da su došle s nekog masterclassa Chef’s Stagea.

Zubatac i šanpjer također su bili jako fini i precizno pečeni, dok je blitva, napokon, bila propisno kuhana i zadržala je jaku zelenu boju, što se rijetko dešava u restoranima takve vrste. Oba maslinova ulja tek su za zaborav. Barun jest pomalo anakroni i poluamaterski vođen restoran.

Ali, u Barunu smo pojeli jedan od najboljih jednostavnih ribljih ručkova u Šibeniku unatrag tri godine koliko redovito posjećujemo jedan od najljepših hrvatskih gradova.

BARUN

Podsolarsko 66, Šibenik

HRANA  3/5  VINA -2/5  AMBIJENT 2/5 (ali prekrasan pogled na more)  POSLUGA -4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.