Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Umro je Andrej Barbieri, jedan od najvažnijih hrvatskih chefova

barbieri-glavna

U subotu je u sušačkoj bolnici preminuo Andrej Barbieri. Poslije nedavne operacije ostao je u vrlo teškom stanju, pa je zadnje dane proveo na aparatima za održavanje života.

Andrej Barbieri bio je jedan od najvažnijih hrvatskih kuhara. Prije petnaestak godina Barbieri je položio temelje lokalnoj bistronomiji, koja je prerasla u jedan od dominantnih domaćih restoranskih žanrova. U Bevandi se prije pet ili šest godina počeo baviti jedinstvenim fusionom visoke i masovno popularne kuhinje; u tom se opatijskom restoranu baš nikad nije tako dobro jelo kao u Barbierijevo vrijeme.

Barbieri je kuhao i u Tramerki i Skalinadi, a radeći u Bevandi uspio je postaviti i Concu d’Oro, jedini relevantni riječki restoran unatrag najmanje deset godina. Po odlasku iz Opatije upustio se u riskantan pothvat spajanja clubbinga i ozbiljnog kuhanja u restoranu Barbieri’s, koji je napustio i otvorio prvi hrvatski restoran i Dohi.

Andrej Barbieri bio je sjajan, duhovit i topao čovjek i autentični intelektualac, čovjek koji je pročitao milijun knjiga, i koji je znao precizno analizirati glavne probleme u hrvatskoj restoranskoj i prehrambenoj industriji. Iznad svega, bio je čovjek velikog srca i silne životne radosti, koji je razumio i volio ljude i uspijevao pomirivati stotine sukobljenih mišljenja kojih je njegova scena puna kao i svaka. Vijest o Barbierijevoj smrti najtužnija je vijest koju smo ikad objavili na Kultu Plave Kamenice.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.