Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vezak je u velikom stilu obilježio zadnje dane ljeta u Zagrebu

vezak-apetit-g

Lijepom terasom Bistroa Apetit u Jurjevskoj ulici dominirao je veliki ždral s bojama i motivima Veska. Ždral je tradicionalni simbol Vinarije Daruvar, a Vezak je novi brand Vinarije Daruvar lansiran ove godine, koji je u samo nekoliko mjeseci postojanja zabilježio ozbiljan uspjeh.

Bazična graševina Vezak, ona za tridesetak kuna, osvojila je broncu na Decanterovim Svjetskim nagradama, dvostruko skuplji Chardonnay iz daruvarske linije vrhunskih vina, koji se nije punio nekoliko prethodnih godina, vratio se na scenu sa srebrnom medaljom na uglednom međunarodnom natjecanju Mundus Vini, dok je Sauvignon Vezak iz 2017. godine apsolutni hit među onim potrošačima koji do njega mogu doći. Ovaj zaista sjajni sauvignon ne prodaje se, nažalost, u trgovinama.

vezak-apetit-stol

Osim stručnih priznanja, projekt Vezak doživio je i adekvatnu komercijalnu valorizaciju. Graševina Vezak s bijelom etiketom, ona koja je dobila Decanterovu broncu, punjena je u 250 tisuća buteljki, a zalihe su upravo pri kraju. Zbog svega toga sasvim je logično da je Badel, umjesto da promovira Vezak, odlučio prirediti malu slavljeničku večeru u jednom od najljepših zagrebačkih otvorenih restoranskih prostora.

vezak-apetit-logo

vezak-apetit-g

vezak-apetit-rizoto

Po prvi put otkako posjećujemo Apetit suočili smo se s večerom za komunalnim stolom. Četrdesetak gostiju sjedilo je za dugim zajedničkim stolom jer Vezak, kako kažu organizatori večere, ne simbolizira samo slavonski vez, nego i druženje.

Atmosfera je bila iznimno ugodna, večer topla, mirisna, više kolovoška nego rujanska, dok su samu degustaciju obilježili Chardonnay i Sauvignon koji su dominirali svojim jakim teksturama (kremasto-mineralni Chardonnay) i agresivnom, gotovo rubnom aromatikom i strukturom, netipičnom za velike proizvođače(ultrasuhi, oštri, zeleno-bazgasti, radikalni Sauvignon).

vezak-apetit-gosti

Nismo nažalost mogli ostati do kraja pa smo propustili Izbornu, botritičku berbu graševine iz 2009. godine. Jednom kad hrvatska restoranska publika ponovo prihvati slatka bijela vina (u kojima hrvatski vinari već desetljećima briljiraju), Daruvar bi se mogao vratiti ultraslatkim i istodobno jako kiselim, raskošnim gustim desertnim graševinama s plemenitom plijesni. No, desertna bijela vina uvijek će činiti tek mali dio ponude skoro svih hrvatskih vinarija.

A kad je riječ o suhim, svježim i hrskavim vinima, dakle onim vinima koja dominiraju scenom, Daruvar je linijom Vezak učinio zaista veliki komercijalni i kvalitativni korak naprijed.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.