Kad smo prije mjesec i pol objavili listu najboljih malih i obiteljskih hotela u Hrvatskoj, čitatelji su nam prigovorili zbog izostavljanjs
La Grise u Balama. Pa smo danas, poslije dobrog ručka u Meneghettiju, otišli pogledati kako izgleda La Grisa, mali hotel i restoran u starom, kamenom dijelu tog malog istarskog mjesta.
La Grisa, nažalost, ne zaslužuje uvrštenje u najbolje domaće male hotele već zbog antipatične recepcije koja materijalima i osvjetljenjem podsjeća na aerodrome ili autobusne stanice, a ne na luksuzni hotel.
Vilmart je preteča growers champagne pokreta. Učeni britanski kritičar Tom Stevenson prije petnaestak godina proglasio je Vilmart najboljom malom šampanjerijom svih vremena. Vilmart se u Hrvatsku, zahvaljujući obitelji Dusper, uvozio negdje izmedju 2008. i 2012. godine, što znači da se non-vintage Grand Reserve morao temeljiti na berbi iz sredine dvijetisućitih. Danas, barem deset godina kasnije, ovo je fenomenalno vino i dalje svježe, mineralno i baš jako veliko u tijelu. S godinama se elegantno zaokružilo, ali nije izgubilo na intenzitetu. Danas vrijedi čistih 95 bodova. Plus zaista jedinstveni doživljaj kad u srcu već pomalo napuštene predzimske kontinentalne Istre naletite na jedan od boljih, ondje zaboravljenih svjetskih šampanjaca. To je, dakle, soul luxury.