Mladi Alessandro Leone, čije lice podsjeća na firentinske renesansne skulpture, predstavnik je druge generacije vinskih trgovaca Leone, koji rade za toskansku obitelj Antinori. Njegov je otac, naime, još prije dvadesetak godina Borisu Ivančiću prodavao Antinorijeva vina, da bi mlađi Leone u četvrtak popodne u Klovićevim dvorima prezentirao luksuzne etikete najstarije talijanske vinarije.
Među osam vina koja smo probali na prvom masterclassu festivala Zagreb Bubbles, osobit je dojam na samom početku radionice ostavio Cervaro della Sala iz 2014. godine. Riječ je o veličanstvenom chardonnayu začinjenom s deset posto grechetta: to smo vino lani ocijenili s 95 bodova. U drugom dijelu kušanja redala su se klasična svjetska imena. Guado al Tasso iz 2013. cuvee je cabernet sauvignona, cabernet franca i merlota iz istoimenog imanja u Bolgheriju na toskanskoj obali.
Guado al Tasso gusto je, komplicirano, užasno ozbiljno vino s dominantnim aromama cabernet sauvignona, koje vrijedi bar 95 bodova i koje će se razvijati još petnaest do dvadeset godina. Prunotto Barolo Bussia iz 2011. prelijepo je vino koje miriše po šumskim jagodama, ljubičicama i narančinoj kori, i koje ima fenomenalni slatkosuhi aftertaste.
Premda je u većini važnih medija ocijenjeno s 90 ili 91 bod, ovom bismo vinu dali barem tri do četiri boda više. Možda i zato što obožavamo Barolo i nebbiolo. Na kraju smo kušali novi Tignanello iz teške berbe 2014. Ovaj originalni supertoskanac ispao je izvrsno i u prilično lošoj berbi: intenzivan je, elegantan, gust i jako slastan. Festival Zagreb Bubbles, koji počinje u subotu, nije mogao ni zamisliti bolji uvod od Antinorijeve radionice.