Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TREŠNJE Napravite clafoutis comme il faut (RECEPTI)

Clafoutis je tradicionalni recept iz Limousina u Francuskoj,  odakle dolaze i Madeleines, nazvan po glagolu claufir (popraviti, zakrpati čavlima). Clafoutis je slastica od jednog sloja trešanja utopljenih u tijestu od jaja, šećera, maslaca i brašna. Samo ovaj kolač s trešnjama zove se clafoutis. Verzije s borovnicama, jagodama i drugim voćem zovu se flognarde. Clafoutis se može raditi od trešanja s košticama i bez koštica, rasprava o tome koji je pravi trajno je otvorena. Trešnje s košticama obično se koriste za clafoutise s bademovim brašnom. Dvije su glavne vrste clafoutisa: meki i rastresiti i moderniji, “novovalni” clafoutis koji je mekši i teksture mu podsjeća na flan.  Većina ljudi želi neometano uživati u clafoutisu umjesto da se gnjavi s košticama, pa možete očistiti trešnje i za clafoutis koji inače to ne predviđa.  Prvi od dva recepta za clafoutis koja donosimo je klasična verzija slastice velikog francuskog slastičara Pierrea Herméa iz knjige “La Larousse des Desserts”. Moderna verzija je recept još jednog velikana francuskog slastičarstva, Christophea Michalaka.

CLAFOUTIS
Pierre Hermé

  • 500g zrelih trešanja
  • 100g šećera kristala
  • 125g brašna s manje glutena
  • 1 prstohvat soli
  • 3 cijela jaja
  • 300ml punomasnog mlijeka
  • šećer u prahu po potrebi

Očistite trešnje od koštica. Svaku trešnju na dnu zarežite u obliku slova “x” i laganim pritiskom drvenog štapića na dno peteljke uzvadite košticu. Macerirajte ih nekoliko minuta u pola količine šećera.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Premažite pleh širine 24cm maslacem i ako želite slađi clafoutis pospite s vrlo malo šećera od šećerne trske koji će se karamelizirati u pečenju.

Umutite cijela jaja sa šećerom. Masa mora poprimiti teksturu da, kad je cijedite sa žlice, u zdjelu curi mlaz u obliku trakice. Pažljivo prosijavajte brašno u jaja i šećer i umiješajte rukom odozdo prema gore, masa mora biti glatka i puna zraka. Trešnje složite na dno pleha, prelijte tijestom i pecite 35 do 40 minuta. 

Herméov clafoutis je razbarušen, malo će se mrviti na tanjuru, ali to je upravo clafoutis kojega se sjećamo iz djetinjstva, kao i okusa i mirisa hrskavih karameliziranih rubova. Trešnje moraju biti ravnomjerno raspoređene u tijestu, a tijesto meko i pečeno na svim dijelovima. Ovaj clafoutis gotovo da nije sladak, slatkoću nose trešnje macerirane u šećeru, ali promjenom omjera šećera u tijestu i trešnjama možete to mijenjati, s malo više šećera lakše ćete umutiti jaja.

CLAFOUTIS S BADEMIMA
Christophe Michalak

  • 65g bademova brašna
  • 75g šećera kristala
  • 10g škroba
  • 1 cijelo jaje
  • 1 žumanjak 
  • 65 g kiselog vrhnja s 30 posto masnoće
  • 15 zrelih trešanja s košticama (može i bez koštica)

Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva. Umutite cijelo jaje i žumanjak sa šećerom. Masa mora poprimiti teksturu da, kad je cijedite sa žlice, u zdjelu curi mlaz u obliku trakice. U jaja i šećer postpuno dodajte vrhnje i prosijani škrob, miješajte rukom odozdo prema dolje, da u masi ostane što više zraka.

Premažite pleh od 18 centimetara maslacem, pospite s malo šećera, na dno stavite trešnje, prelijte tijestom i pecite točno 30 minuta. 

Ovaj clafoutis ima posebnu teksturu, glatku i pravilnu zlatnu površinu iz koje proviruju višnje. Iznutra je kompaktnan ali mekan, konzistencie tipične za kolače s bademovim brašnom. Ovo je verzija izraženih aroma badema i pogodnija za ljude koji vole slađe deserte. Ako ipak više volite ovu teksturu a želite smanjiti osjećaj slatkoće, stavite malo više trešanja. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.