Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Probali smo ljetnu kolekciju Ernesta Tolja. Uobičajeno je atraktivna

frenchie-a

Frenchie je vino posvećeno velikom Michelu Rollandu, slavnom i kontraverznom vinaru i vinskom konzultantu, koji je na poziv zagrebačkog vinskog poduzetnika Ernesta Tolja došao u Hrvatsku prije nekih osam ili devet godina, da bi napravio jedan od najboljih Dingača ikada. Na stražnjoj etiketi Frenchieja redaju se ironični komentari na općenite prigovore protiv Rollanda, kao navodnog prominentnog protagonista vinske globalizacije.

Frenchie se, međutim, zove Frenchie i zato jer je riječ o jednoj od prvih hrvatskih bijelih bordoških kupaža. Frenchie je, naime, napravljen od semillona i sauvignon blanca, koji rastu u vinogradu Sveti Ante u Istri. Riječ je o najboljem Toljevu istarskom vinu, bez ikakve konkurencije.

frenchie-2016-id

Frenchie iz 2016. godine vinificiran je i odgojen školski precizno, s prepoznatljivom, premda suzdržanom aromatikom sauvignona, s puno svježine, ali i s malo širim tijelom i voćno-cvjetnim mirisima semillona. Radi se o elegantnom i aristokratskom ljetnom vinu, koje će sasvim sigurno trajati dulje od jedne sezone (pod uvjetom da se na tržištu pojavi dovoljno buteljki, jer Frenchie se proizvodi u vrlo malim količinama). Frenchie se izvrsno slaže sa školjkama, ribljim carpacciom, sushijem i sashimijem, te raznim bijelim ribama na pari ili gradelama.

Dan prije Frenchieja probali smo Toljev pelješački rose Saints Heels. Kako ljubitelji vina već vjerojatno znaju, riječ je o jednoj od najduhovitijih etiketa u Hrvatskoj, gdje se iskrivljeni anglizam za Sveta brda, koja upućuju na religiju, kupažira s jako visokim petama koje upućuju na seks. Ovaj sjajni semiotički cuvee fino se slaže sa samim vinom koje je raspjevano, veselo, prepuno voća, lagano slatko na aftertasteu, ali ipak s dovoljno strukture i svježine, da bi se moglo piti uz svježe salate, zeleno kuhano povrće i lakša mesa s roštilja. St. Heels je, svakako, jedan od najaktraktivnijih hrvatskih rosea.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.