Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DNEVNIK POKVARENIH ČEPOVA Samo u travnju naletjeli smo na sedam teških slučajeva TCA

cepovi

Industrija plutenih čepova i raznih njihovih nadomjestaka u velikom je povratničkom naletu. Niz istraživanja tvrdi kako je ooasnost od TCA u čepu smanjena na promilsku razinu, a pojedine europske vinarije, koje su već bile prešle na navojne čepove, vraćaju se plutenim čepovima jer tako žele restorateri i hotelijeri. Naposljetku, tvrdi se kako je DIAM, high tech proizvod koji izgleda kao klasicni čep, posve imun na TCA. Kako bismo se uvjerili u točnost ove globalne plutene reklamne ofenzive, odlučili smo voditi Dnevnik pokvarenih čepova. Naši rezultati pokazuju da stanje nije bolje nego prije, i da tvrdnja o većoj sigurnosti prirodnih čepova zasad nažalost, pripada svijetu alternativnih činjenica. Mjesečno, naime, otvaramo oko stotinjak buteljki vina, desetak više ili manje U travnju smo naletjeli na sedam teških slučajeva pokvarenih čepova, koji su vina učinili potpuno neupotrebljivima, što iznosi iznimno visokih sedam posto. Oduzmemo li od tih stotinjak boca one koje su začepljene screwcapom, postotak pokvarenih čepova bitno je veći. Dnevnik pokvarenih čepova nastavljamo u svibnju.

Pokvareni čepovi u travnju

  1. Bollinger Grande Annee 2002. šampanjac iz nase kućne zalihe, otvoren u Esplanadi, vrijednost oko 1200 kuna
  2. Tignanello 2013. otvoren početkom travnja u Barbieri’s, restoranska cijena oko 800 kuna
  3. Krauthaker Graševina Pomale 2015. kupljena u supermarketu, cijena oko 70 kuna
  4. Benvenuti Teran 2012. otvoren u El Toru, restoranska cijena 250 kuna
  5. Benvenuti Corona Grande, otvorena  u Monteu, restoranska cijena 339 kuna
  6. Zindt Humbrecht Pinot Gris Heimbourg 2013. otvoreno u uredu, cijena oko 250 kuna
  7. Stagnum 2003. otvoren na obiteljskom ručku, cijena oko 330 kuna

Kao što se vidi, riječ je o vinima iz različitih regija, iz različitih godišta, od različitih dobavljača, kojima je zajednički jedino TCA. I činjenica da su morala završiti u sudoperu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.