Svaki kraj i svako jelo u Italiji ima svoju vrstu paste.”Brašno i voda. Više od tisuću godina, talijanske su ruke oblikovale jednostavno tijesto u stotine različitih oblika, kreativnim genijem s kojim se ne može mjeriti nijedan narod na svijetu čija se kuhinja temelji na tjesteninama,” napisala je u uvodu Enciklopedije paste povjesničarka hrane Oretta Zanini de Vita, “Za mene je ovo naslijeđe talijanski dar gastronomskoj kulturi ravnopravan onome koji je renesansna Firenca dala umjetnosti”. Različiti oblici paste nisu samo pitanje estetike. O tome znate li spojiti pravu pastu s pravim umakom, često ovisi cijelo iskustvo jela. Ima li pasta glatku ili obrađenu površinu, koliko je debela, kako su riješeni rubovi, širine trakica, način zatvaranja punjenih pasta, svaki detalj ovih genijalnih kulinarskih invencija ima svoj razlog, i ako ih poznajete mogu vam biti putokaz u originalnim i novim receptima. Koliko trenutno znate, provjerite u ovom kratkom testu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.