Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

S dimljenom Kandelorom Vunetovo se potvrdilo kao jedna od najboljih naših pivovara

vunetovo-g

Vunetovo, i to Saison, prvi smo put kušali prije nekih godinu dana i pol dana u zagrebačkom Tolkienu. Ponosni nam je konobar rekao da je dobio samo 24 boce, te da smatra kako je pivo izvanredno. Zaista je bilo. To naše prvo Vunetovo postavilo je vrlo visoke standarde za domaći craft, kad je riječ o izbalansiranosti svih elemenata, dakle o najtežem dometu u proizvodnji alkoholnih pića, kao i o specifičnim okusima i aromama.

Vunetovo je od početka djelovalo kao vrlo ozbiljan proizvod visokog međunarodnog  ranga. Hvarsku pivovaru Vunetovo osnovala je Poljakinja Anna Tuszyinska, koja se prije dvadesetak godina doselila u Hrvatsku, gdje se i udala. Kako je njenom suprugu nadimak Vuna, pivo, koje proizvodi od 2015. godine, nazvala je Vunetovo.

Gospođa Tuszyinska inače je i književna prevoditeljica. U zagrebačkom Craft Roomu početkom tjedna probali smo Kandeloru, prvo hrvatsko dimljeno pivo. Kandelora je, opet, pivo savršeno skladno i elegantno, lijepe crvenosmeđe boje, s laganim herbalnim i voćnim aromama, umotanim u topli, ali neagresivni dim, s umjereno gorkim aftertasteom. Slad za Kandeloru dimljen je na drvu naranče, masline, mirte i bukovine, što bi pivu moralo dati dodatnu specifičnost.

No, ono što je najvažnije kod hvarskih piva jest, definitivno, osjećaj da uživate u  dovršenom piću, napravljenom s puno, puno znanja, mjere i dobrog ukusa. Vunetovo definitivno spada među dva ili tri najbolja hrvatska pivska branda. Šteta što je proizvodnja ekscentrično mala, pa je tako i Craft Room dobio samo jednu bačvu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.