Brombonero iz 2013. elegantno je i zaokruženo vino, koje je međutim zadržalo svu onu dubinu, ekspresivnost i pomalo divlji karakter ovog moćnog refoška, jedan od najsnažnijih iskaza terroira zapadne Istre uopće.
Kad smo prije nekoliko tjedana razgovarali, Giorgio Clai rekao nam je da Brombonero iz 2009. godine smatra svojim dosad najboljim crnim vinom. Mi smo, pak, optirali za 2013. Većina vinskih profesionalaca koji su sudjelovali u izboru Kulta Plave Kamenice za Vino godine, očito se slaže s nama. Brombonero iz 2013. premoćno je proglašen vinom godine. Brombonero je dobio 90 bodova, 44 više od drugoplasirane Velike berbe Iločkih podruma. Evo zasto je Brombonero uvjerljivo pobijedio i zašto je riječ o zaista najboljem Claijevu refošku dosad.
Brombonero iz 2013. elegantno je i zaokruženo vino, koje je međutim zadržalo svu onu dubinu, ekspresivnost i pomalo divlji karakter ovog moćnog refoška, kojem je u prethodnim berbama znalo nedostajati ponešto finese. Brombonero iz 2013.prepun je crnog bobičastog voća, mineralan, sasvim blago zadimljen, s precizno zaokruženim zrelim taninima. Pun je na srednjem nepcu, jako dugo traje u ustima, a petnaestak posto alkohola perfektno je inkorporirano. Brombonero iz 2013. jedan je od najsnažnijih iskaza terroira zapadne Istre uopće.
Giorgio Clai neobičan je vinar s međunarodnom reputacijom, koji je dosljedno slijedio svoju viziju autentičnih i snažnih vina. Njegova malvazija Sveti Jakov konstantno je među najboljima u Hrvatskoj, crni i bijeli Ottocento redovito su jako dobri, dok je pjenušac, pomalo nespretan u prvim berbama, značajno napredovao. Vinarija Clai ove je godine prošla kroz određene vlasničke promjene, no gospodin Clai uvjeravao nas je da će on nastaviti brinuti i oko vinograda i oko podruma. Što je svakako važna i dobra vijest.
Finalisti izbora za Vino godine 2016.
Evo tko je sve sudjelovao u izboru za Vino godine 2016.
Propozicije glasovanja za Vino godine
KONAČNI POREDAK IZBORA ZA VINO GODINE 2016.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.