Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Tri, dva, jedan – kuhaj!…znatno je gori čak i od Celebrity Masterchefa

321-kuhaj-foto

Pošto smo se tjednima oporavljali od gledanja Masterchefa na Novoj TV, u ponedjeljak  navečer nismo, nažalost,  promijenili kanal kada se na RTL-u počeo emitirati Tri, dva, jedan – kuhaj!, kulinarski show koji je ove sezone srušio sve granice niskog stila. Big Brother doima se, primjerice, kao zamalo ozbiljna emisija u usporedbi s Tri, dva, jedan – kuhaj!: čini se da je RTL svoj glavni kulinarski projekt sunovratio u područje beskompromisnog trasha, zbog lošije gledanosti prethodnih epizoda. U svakom slučaju,Tri, dva, jedan – kuhaj! više se uglavnom ne bavi kuhanjem, nego društvenim odnosima među natjecateljima.

Pa su RTL-ovi scenaristi skinuli formu izazivanja osobnih sukoba u svim svojim realityima, od Večere za Pet, do Ljubavi na selu i Mijenjam ženuTa se forma svodi na izvještačeni konflikt dvoje ljudi u bliskom osobnom ili suradničkom,ili, pak, konkurentskom odnosu koji se trude iz sve snage međusobno izvrijeđati, rasplakati razbjesniti, uz duboki, kvaziiornični glas u offu, koji najčešće komentira njihove karakterne značajke.

Kako, međutim, nije riječ o glumcima, i kako RTL-ovi kućni pisci nisu kadri osmisliti, a kamoli napisati dramaturški iole uvjerljivi sukob, sve to izgleda kao loša proba amaterske kazališne grupe, koja se, tko zna zašto, emitira u prime timeu na nacionalnoj televiziji. Ako RTL-ovi šefovi zaista misle da će ganuti ili privući publiku fingiranom svađom dvije djevojke oko nekog komada loše pečene puretine, oni dramatično podcjenjuju hrvatsku publiku.

321 kuhaj

Foto/RTL

Hrvati su, ipak, bar malo prenapredni i presamosvjesni za ovakvu vrstu lažne televizije, koja naprosto vrijeđa inteligenciju  i osrednji, prosječni ukus normalnog gledatelja: dakle onog gledatelja koji ne sluša Lou Reeda, Boba Dylana ili Dječake, ali koji voli Olivera Dragojevića, Gibbonija pa čak i SeverinuDubinski problem 3 2 1 Kuhaj jest što se spustio čak i ispod Severinina nivoa.

Riječ je o onoj razini televizijskog turbo folka, koja se može uspoređivati tek s ružnim, kvazipornografskim poskočicama, koje su siroti natjecatelji, uostalom, morali pjevati u jučerašnjoj emisiji. RTL-ovi producenti i urednici, očajnički tražeći gledatelje,  u neugodan su položaj doveli i suce, koji su morali raspravljati o osobnim odnosima među sudionicima emisija, a ne samo o kuhanju. Kada su, naposljeku, progovorili i o hrani, dogodila se dodatna kompromitantna situacija, koja je poništila i zadnje tragove relevantnosti emisije Tri, dva, jedan – kuhaj!.

spicek

Foto/RTL

Jedan je natjecateljski par žiriju donio tanjur s komadićima krvavice pržene na maslinovu ulju (na tanjuru su, ako se dobro sjećamo, bili još poširano jaje i kozice). Tomica Špiček, zaista veliki hrvatski kuhar, kazao je da on to ne želi ni probati, jer mu je kombinacija maslinova ulja i krvavica a priori antipatična, što je , naravno, njegovo pravo. 

Međutim, i drugi članovi žirija počeli su raspravljati o svrhovitosti takvog poteza, ocjenjujući ga neobrazloženo inovativnim i hrabrim. I tu se žiri srušio na razinu cijele emisije. Naime, kombiniranje krvavice sa školjkama, lignjama, rakovima, ribama i maslinovim uljem, gastronomska je konvencija već više od petnaest  godina. Primjerice, rižoto s krvavicama i jakovskim kapicama moderni je klasik koji ne možete izbjeći na internetu, čim upišete ključne riječi black pudding ili boudin noir. Paella, koja se redovito priprema na maslinovu ulju, prilično često sadrži krvavice, a sasvim redovito chorizo.

Veliki Joël Robuchon prije desetak godina u svom je londonskom L’Atelieru pripremao lignje i jakovske kapice s komadićima choriza; prije samog posluživanja, kuhari su to jelo obilno zalijevali maslinovim uljem. Svrha kombiniranja svinjskih kobasica i maslinova ulja sasvim je jasna; spoj te dvije masnoće stvara upravo senzacionalan zasebni okus, koji poznatim jelima poput lignji na žaru, daje potpuno novu dimenziju. 

Krajnje je nevjerojatno da su članovi žirija Tri, dva, jedan – kuhaj! ozbiljno raspravljali o tom, danas već ne samo uobičajenom, nego i posve notornom, masovnom  kulinarskom postupku.

Svaki je znatiželjni gledatelj poslije emisije mogao otići na web, upisati black pudding and seafood, pročitati prva dva članka, i onda se čuditi čuđenju RTL-ova žirija. Ovim je propustom Tri, dva, jedan – kuhaj! izgubio onu minimalnu kulinarsku edukativnu funkciju. Ostali su samo siroti natjecatelji, izgubljeni između Mijenjam ženu i Ljubav je na selu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.