Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kultni i preslatki američki sladoled Ben and Jerry’s ušao je u masovnu distribuciju u Hrvatskoj

Ben and Jerry’s jedan je od najpoznatijih industrijskih sladoleda na svijetu. Tvrtku su 1978. godine u državi Vermont osnovali Ben Cohen i Jerry Greenfield, s nekih dvanaest tisuća dolara. Dvadeset i dvije godine kasnije Cohen i Greenfiled prodali su brand golemoj korporaciji Unilever za milijardsku vrijednost. Ben and Jerry’s od samog je početka obilježen stanovitom antinomijom.

S jedne strane, Greenfiled i Cohen uvjereni su liberali, koji su podupirali obranu jednog muslimana, koji je prije desetak godina ubio američkog policajca, i koji su prije par godina uhićeni na stepenicama kongresne zgrade u Washingtonu, tijekom političkog prosvjeda. S druge strane, njihovi su sladoledi poznati i po netočnim etiketama, na kojima se tvrdilo da se proizvode isključivo od prirodnih sastojaka, premda zapravo sadrže kukuruzni sirup i niz biokemijskih dodataka. Netko zloban kazao bi kako su Ben i Jerry liberali kojimse služe metodama konzervativnog kapitalizma.

https://www.instagram.com/p/BK3aXVpgz58/?taken-by=benandjerrys

Zanimljivo je da Ben and Jerry’s, premda pod Unileverom, nastoje održati svoj liberalno ekološki imdž, pa sada inzistiraju na još neprovjerenoj činjenici da ne koriste niti jedan sastojak GMO porijekla. U svakom slučaju, vjerojatno neovisno od političkog i društvenog konteksta, Ben and Jerry’s postali su jedan od najpopularnijih sladoleda među tinejdžerima u svijetu, što je utjecalo i na njihovu hrvatsku premijeru.

Naime, Ben and Jerry’s došli su u Zagreb prije nekoliko godina, zahvaljujući genijalnoj maloj trgovini Foodness, blizu gimnazija u Križanićevoj ulici, koja prodaje svu moguću trash hranu za kojom su ludi mlađi tinejdžeri. Nedavno su, pak, Ben and Jerry’s ušli u veliku nacionalnu distribuciju, putem Sparovih supermarketa. Prije par dana kupili smo sladoled Cookie’s Dough od pola kilograma, koji košta oko pedeset kuna. I taj je sladoled, kao i većina drugih Ben i Jerrya, upravo bolesno sladak.

https://www.instagram.com/p/BSbWNl5jeCu/?taken-by=benandjerrys

Zato ga valjda tinedjžeri i vole; injektira im golemu dozu šećera, koja ih instantno puni energijom. Ben and Jerry’s Cookie Dough sadrži oko 28 grama šećera na 110 grama sladoleda, te 320 kalorija.  Što znači da cijela kutija sadrži oko 1600 kalorija i više od sto grama čistog šećera (polus jako puno masnoća). Što je sve prilično samoubilački. Zagovornicima zdrave hrane vjerojatno sada pada napamet kako bi se na takve proizvode morale naljepiti one odvratne odvračajuće slike s kutija cigareta.

Što, sve ne bi spriječilo Vaše klince da odjure u prvu trgovinu koja drži Ben and Jerry’s , pod uvjetom da ga mogu platiti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.