Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

VINO GODINE 2017. REZULTATI

10. Jo Ahearne Wild Skins 2016.

Wild Skins iz 2016. macerirana je kupaža bogdanuše, pošipa i kuča, s prekrasnim, neobičnim, raskošnim bouquetom, koji je zadržao i primarne floralno voćne arome, ali je razvio i intenzivne elemente klasičnih oranža. 

9. Krajančić Pošip sur Lie 2015.

Definitivno je jedno od najboljih dalmatinskih bijelih vina unatrag više godina. U boljim berbama istodobno mineralno i kremasto, ovo je vino velikog tijela i elegantno, s cvjetno herbalnim bouquetom, suzdržanim ali preciznim voćnim okusima i jako dugim završetkom za kriterije domaćih bijelih vina. 

8. Korlat Supreme CS 2012.

Za razliku od većine hrvatskih caberneta, Korlat Supreme održava punoću na srednjem nepcu, posjeduje fino granulirane, zrele tanine, te se može pohvaliti vrlo čistim aromatskim profilom kojim dominiraju crni ribizl, kupine i borovnice, fino zaokružene nenametljivim dimom.

7. Grk Križ 2016.

Narančasti, macerirani i Grk Križ iz 2016. jedno je do najboljih dalmatinskih bijelih vina. Grk Križ vino je snažnog, punog, donekle voćnog i donekle herbalnog okusa, glatke teksture i bogatog bouquet, u kojem dominiraju vrlo zrelo žuto voće i sušeni citrusi. 

6. Frano Miloš Stagnum 2003.

Milošev stari Stagnum jedini je plavac među prvih deset vina u izboru za Vino godine 2017. Stagnum iz 2003, koji godinama fascinira obožavatelje začetnika pelješkog i dalmatinskog autorskog vinarstva, u sadašnjoj je fazi ultrabogat, gust, prepun suhog voća, vruće crvene zemlje, ružmarina i crne čokolade, ali još uvijek svjež i poletan. Stagnum iz 2003. dokazao je da plavci mogu komercijalno stariti.

5. Korak Sauvignon Kamenice 2016.

Korakov single vineyard sauvignon briljantno je vino koje ujedinjuje rasnu aromatičnost, kiselu strukturu, mineralnost i široku, kremastu teksturu. Ovo malo remek djelo pokazalo je da se na Plešivici mogu proizvoditi bogati, kompleksni i međunarodno relevantni sauvignoni. Kamenice bi mogle predstavljati početak nove škole sauvignona u Hrvatskoj

4. Kozlović Santa Lucia 2016.

Kozlovićeva nova Santa Lucia trebala bi označiti početak novog promišljanja odležanih a ne predugo maceriranih malvazija. Ovo je vino fascinantno elegantno, puno i hedonističko, ali njegova očigledna burgundska stilizacija, koja ujedinjuje kremoznost s mineralnošću i svježinom i višeslojnim okusima i mirisima, korak naprijed nužan svim proizvođačima odležanih malvazija nesklonih oranžu. 

3. Clai Sv. Jakov 2015.

Sveti Jakov iz 2015. najelegantnije je Claievo bijelo vino do danas. Ono je zadržalo svu onu punoću, bogatstvo i autentičnost aroma i okusa iz ranijih dobrih berbi, ali je izgubilo nepotrebne rubove i nezgrapnosti koje karakteriziraju i neka druga istarska macerirana vina. Giorgio Clai jedan je od najvažnijih istarskih i hrvatskih vinara. 

2. Benvenuti Teran 2013.

Benevenutijev Teran zasluženo je postao jedan od Decanterovih šampiona. Braća Benvenuti unatrag nekoliko berbi konzistentno proizvode zaista vrhunski teran, koji dostojno afirmira ovu sortu i u međunarodnim okvirima.

1. Tomac Brut Amfora 2010.

Decanter je Tomčev pjenušac iz amfore krajem prošle godine proglasio jednim od sedam ili osam najvažnijih pjenušavih vina na svijetu. Tomčev pjenušac iz 2010. prvo je komercijalno proizvedeno pjenušavo vino iz amfore na cijelom svijetu. Brut Amfora iz 2010. sve je bogatiji i kompleksniji. Zasluženi pobjednik izbora za Vino godine 2017.

aqua-panna-sidebar
naslovnica-vinski-izvjestaj.2019
Naslovnica-ulje-2019-2020

aviation-gin